In Aalten kwamen vertegenwoordigers van Global Goals gemeenten uit heel Nederland bij elkaar voor de Global Goals Meet-up 2023; hét jaarlijkse netwerkevenement van Gemeenten4GlobalGoals. Hier gingen jongeren met gemeenten in gesprek over hun dromen en zorgen over de toekomst.

Blik op de toekomst

Hoe zorgen we voor een duurzame, inclusieve en leefbare samenleving voor de toekomstige generatie? Welke keuzes kunnen gemeenten nu maken om daar te komen? Deze vragen stonden centraal tijdens de Meet-up met het thema ‘Een blik op de toekomst’. Met inspirerende sprekers, een enthousiast jongerenpanel en verdiepende deelsessies en excursies, werd vanuit verschillende invalshoeken gediscussieerd over deze vragen. 

Investeren in de jeugd

De Meet-up werd geopend door Juliet Wijngaards, directeur van het Schaersvoorde College, Anton Stapelkamp, burgemeester van Aalten, en Pieter Jeroense, plaatsvervangend algemeen directeur van de VNG. Zij pleitten ervoor te investeren in de jeugd. Lokale overheden hebben behoefte aan een samenhangend verhaal dat ons helpt om een wereld achter te laten waarin ook de volgende generatie nog fijn kan leven. 

Jongerenpanel

Bij de Meet-up waren 6 jongeren uit Aalten aanwezig om te vertellen over hun toekomstbeeld. Zij maken zich zorgen over klimaatverandering, onderwijs en het behoud van het unieke karakter van de Achterhoek. De Achterhoek kan volgens hen het goede voorbeeld geven aan de rest van Nederland. De jongeren houden van de groene omgeving en het noaberschap in de lokale gemeenschap; dat betekent zorgen en omkijken naar anderen. 

Global Goals in de praktijk

In deelsessies praatten de deelnemers daarna verder over hoe de Global Goals leidraad kunnen bieden voor deze vragen. Dat kan onder meer door regionale samenwerking met de Global Goals, monitoren met SDG-indicatoren en duurzaam inkopen en opdrachtgeven. 

Dit jaar vond een deel van de Meet-up plaats buiten de deur, bij verschillende lokale innovaties en initiatieven die bijdragen aan de Global Goals. MeedoenPact Aalten bijvoorbeeld helpt inwoners die het (financieel) lastig hebben. En varkensboerderij Zonvarken in De Heurne toont op innovatieve manier aan dat voedselproductie diervriendelijker, milieuvriendelijker en boervriendelijker kan. 

Meer informatie