Naarmate de oorlog in Oekraïne voortduurt en het aantal vluchtelingen toeneemt, zal ook het aantal Oekraïense vluchtelingen dat in ons land komt te overlijden toenemen. Gemeenten kampen met vragen over vluchtelingen die in Nederland komen te overlijden.

De betrokken medewerkers en vrijwilligers in de gemeentelijke opvang en inwoners die Oekraïense vluchtelingen particulier opvangen, zijn vaak op zoek naar duidelijkheid over regels, mogelijkheden, rituelen en gebruiken, en hoe het organiseren van een afscheid in z’n werk gaat.

Handreiking en factsheet

Het Team Bijzondere Uitvaarten van Monuta heeft het ministerie van BZK en de VNG benaderd met het voorstel een projectgroep te formeren die gezamenlijk de informatievoorziening richting gemeenten organiseert. Dat heeft geleid tot een handreiking en een factsheet voor medewerkers en vrijwilligers:

Monuta zal de handreiking binnenkort ook beschikbaar stellen in het Oekraïens zodat nabestaanden een beter beeld krijgen hoe in Nederland een uitvaart wordt georganiseerd en hoe zij geholpen kunnen worden. Aan de handreiking en de factsheet hebben verder nog de volgende instanties meegewerkt: de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU), de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) en Veiligheidsregio Fryslân. De komende periode wordt de handreiking verrijkt met ervaringen uit het land. 

Verwachte sterftecijfer Oekraïense vluchtelingen

Met het huidige aantal geregistreerde vluchtelingen, 70.660 (cijfer per 28 juli), ligt de verwachting van het aantal overlijdens tussen de 629 en 1.011 personen per jaar. Omdat in Nederland vooral vrouwen en kinderen geregistreerd zijn, kan het aantal overlijdens lager liggen. Tegelijkertijd zijn er ook geluiden dat onder meer in de ziekenhuizen Oekraïense vluchtelingen worden behandeld met een zorgelijke gezondheid.

Bij gebrek aan financiële middelen voor een uitvaart 

Een voorzichtige indruk geeft het beeld dat het Oekraïense nabestaanden niet altijd over voldoende financiële middelen beschikken om een uitvaart te bekostigen. Daardoor kunnen gemeenten waar een Oekraïense vluchteling is overleden te maken krijgen met een verzoek om een beroep te doen op de voorzieningen op grond van de Wet op de lijkbezorging.

Over het Team Bijzondere Uitvaarten

Het Team Bijzondere Uitvaarten is onderdeel van Monuta. Het team is gespecialiseerd in uitvaarten en afscheid met maatschappelijke impact, zoals bij rampen en crises. Enkele voorbeelden zijn: MH17, Tripoli, Turkish Airlines, het drama op Koninginnedag en het schietincident in Alphen aan den Rijn. Hierbij werkt het team nauw samen met de overheid.

Met het merendeel van de Veiligheidsregio’s, en daarmee de gemeenten, heeft Team Bijzondere Uitvaarten een convenant om hen als partner bij te staan tijdens rampen, calamiteiten, incidenten en maatschappelijke vraagstukken. Zie voor meer informatie: www.monuta.nl.