De VNG en het Huis van de Nederlandse Provincies laten een onderzoek doen naar de europeanisering van Nederlandse gemeenten en provincies. Iedere gemeente heeft op 1 februari een vragenlijst ontvangen. We nodigen u van harte uit deze in te vullen. Dat kan tot en met 15 maart.

Decentrale overheden zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de uitvoering en naleving van EU-beleid. Daarnaast biedt Europese samenwerking allerlei ontwikkelingskansen via kennisdeling en belangenbehartiging op Europees niveau en via Europese subsidiemogelijkheden. Op dit moment ontbreekt het aan een actueel en representatief beeld van de manier waarop Nederlandse gemeenten en provincies inspelen op de Europese Unie.

Dienstverlening verbeteren

Met dit onderzoek brengen we de behoeften, belangen en problemen in kaart, zodat we dienstverlening kunnen ontwikkelen waardoor decentrale overheden optimaal gebruik kunnen maken van de kansen die Europa biedt. De uitkomsten worden gebruikt om onze Europese dienstverlening en platformfunctie te verbeteren. Daarnaast bieden de resultaten input voor de ontwikkeling van de Toolkit europeanisering voor decentrale overheden. 

Uw deelname is belangrijk

We vragen alle gemeenten om deel te nemen. Op 1 februari sturen we de vragenlijst naar alle gemeentesecretarissen. Daarnaast kunt u de link naar de vragenlijst opvragen via europa@vng.nl. Ook als uw gemeente geen of weinig Europese activiteiten onderneemt, is uw deelname belangrijk. Let daarbij op dat per gemeente de enquête maar 1 keer ingevuld hoeft te worden. Vraag dus bij uw gemeentesecretaris of collega’s na of dit niet al gebeurd is. 

Meer informatie