Recent heeft de gemeente Rotterdam de VNG Werkplaats Omgevingsplan doorlopen. Hieronder leest u het opgetekende verslag van Ruud Veenhof, jurist bij de gemeente Rotterdam.

'Oefenen met het omgevingsplan is nuttig, stilaan krijgen we meer zicht op hoe werkt. Ook technisch. In Rotterdam zijn we aan de slag gegaan met een werkplaats omgevingsplan, begeleid door de VNG. Een prima samenwerking, de VNG weet veelal antwoorden op de vragen die leven in de gemeente. Zo kunnen wij weer een stap verder.

Het oefenen is bij ons niet nieuw, we hadden al behoorlijk wat gedaan. Aan de technische kant door mee te doen aan de ketentesten van de VNG, en inhoudelijk met een standaard voor de toelichting en regels van het omgevingsplan. Maar sommige dingen kunnen we nog niet oefenen omdat de functionaliteiten nog niet beschikbaar zijn in de landelijke voorziening. Het is bijvoorbeeld nog niet mogelijk om een wijzigingsprocedure op te starten.

In de werkplaats deden een planoloog mee, een milieuplanoloog, een tekenaar/expert geo-informatie, een testcoördinator, een algemeen jurist van Bouw- en Woningtoezicht, en ondergetekende als jurist. Welke vragen hebben we beetgepakt? Om te beginnen hebben we gekeken naar de meest recente staalkaarten van de VNG, meer specifiek naar de wijze waarop gebiedsaanwijzingen worden gebruikt. Ook hebben we de ontwerpvragen doorlopen. We hebben gekeken naar het omzetten van gemengde bestemmingen, waarmee meerdere activiteiten op één locatie worden toegelaten. En – nog specifieker – naar planregels die bepalen op welke verdieping van een gebouw een activiteit mag plaatsvinden. Hoe zet je die om naar de nieuwe systematiek van het omgevingsplan? Ook hebben we geoefend met het annoteren van activiteiten en omgevingsnormen.

We zagen elkaar wekelijks digitaal, de ene week met de begeleider van de VNG, de andere onder elkaar. Deelnemers bereidden steeds de voor hun vakgebied relevante onderdelen voor. In de praktijk betekende dit meestal dat ze een notitie schreven die met de VNG-mensen werd besproken. De werkplaats is goed verlopen. We hebben meer inzicht gekregen in de werking van het omgevingsplan en concrete antwoorden op vragen die leven binnen onze gemeente. Zo hebben we meer helderheid gekregen over de verhouding tussen de toelichting en het besluit. Als gezegd, lukte het niet om met alles te oefenen omdat nog niet alle faciliteiten beschikbaar zijn, zoals het publiceren van milieuonderzoeken (pdf-bestanden) en delen van de bruidsschat.

Ook worstelen we – net als alle andere gemeenten – met de spanning tussen de drukte van alledag en de noodzakelijke voorbereiding op de Omgevingswet. Deelnemers aan de werkplaats hebben meestal ook andere taken dan het omgevingsplan. Ze komen daardoor tijd tekort.

Al met al heeft de werkplaats zaken verhelderd en nieuwe inzichten gegeven. De kennis van omgevingsplan raakt wijder verbreid en dat is hard nodig in het licht van de naderende deadline.'

Meer weten over de Werkplaats Omgevingsplan en wat de VNG voor uw gemeente kan doen? Mail naar omgevingswet@vng.nl of kijk op deze pagina.