Het CCV heeft een escalatieladder ontwikkeld die gemeenten snel en praktisch overzicht geeft van de stappen die ze kunnen zetten om ernstige woonoverlast te stoppen. De ladder bestaat uit 6 treden: bij elke trede worden de maatregelen om de overlast te stoppen ingrijpender.

Op basis van de Wet aanpak woonoverlast heeft de burgemeester de mogelijkheid om gedragsaanwijzingen op te leggen aan zowel huurders als eigenaren van koopwoningen die ernstige en herhaaldelijke woonoverlast veroorzaken. Die bevoegdheid staat in artikel 151d van de Gemeentewet.

De escalatieladder geeft antwoord op vragen zoals: Welke stappen kunnen we nemen om de wet goed toe te passen? Hoe kunnen we opschalen en welke juridische maatregelen kunnen we nemen als een overlastgever niet stopt met de overlast? Zijn hier al voorbeelden van? De ladder geeft hierbij ook relevante jurisprudentie.

Van bemiddeling naar huisverbod

Bij de eerste trede zijn de maatregelen nog laagdrempelig, zoals de inzet van buurtbemiddeling. Maar bij aanhoudende ernstige overlast kan zelfs worden overgegaan tot een tijdelijk huisverbod van 10 dagen. Het is niet altijd nodig om alle treden volgordelijk op te lopen. Soms kunt u een trede overslaan of juist een trede terug stappen als de situatie zich daarvoor leent.

De escalatieladder is ontwikkeld door het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid), in opdracht van het ministerie van BZK.

Meer informatie