De inzet van data bij maatschappelijke vraagstukken wordt voor gemeenten steeds belangrijker. In de Interbestuurlijke Datastrategie Nederland is daarom een Pilot Adviesfunctie Verantwoord Datagebruik gestart. Overheden kunnen daar terecht met vragen over juridische, technische en ethische aspecten van data.

Gebruik van beelden scanauto’s

Het eerste advies is inmiddels opgesteld naar aanleiding van een vraag van de gemeente Utrecht: ‘Welke mogelijkheden zijn er om camera’s en camerabeelden te (her)gebruiken bij de aanpak van problemen in de openbare ruimte? Mogen bijvoorbeeld de beelden van rondrijdende scanauto’s die parkeercontrole uitvoeren worden gebruikt voor het tegengaan van ongewenste ‘bijplaatsingen’ bij afvalcontainers?’

Advies meervoudig gebruik camerabeelden

Of gebruik of hergebruik van camerabeelden is toegestaan, is een complex vraagstuk. In het advies staat een stroomschema, dat afhankelijk van het type en het doel van het gebruik advies geeft, compleet met een checklist van welke vragen in dat geval spelen.

Het advies bevat ook een toelichting op aspecten die een rol kunnen spelen bij de beoordeling van toelaatbaarheid. Meervoudig gebruik is in principe toegestaan als alle partijen bevoegd zijn om een camera in te zetten. En dat het anonimiseren van al verzamelde camerabeelden mag als ze in eerste instantie gerechtvaardigd zijn verzameld.

Drones

De Adviesfunctie Verantwoord Datagebruik is beschikbaar voor vragen van gemeenten via teamibds@ictu.nl. Inmiddels heeft ook de gemeente Breda zich gemeld met een vraag over de inzet van drones om bedrijventerreinen te monitoren.

Adviesrapport en meetup