De kosten die gemeenten maken voor de organisatie van de verkiezingen zijn niet goed in beeld. Naar aanleiding van de val van het kabinet in de zomer van 2023 moesten gemeenten in november voor de 2e keer in dat jaar verkiezingen organiseren. Dit zorgde voor extra en onverwachte kosten.

Onderzoek naar kosten Tweede Kamerverkiezingen 2023

Afgezien van een onderzoek naar de meerkosten van de verkiezingen tijdens de coronaperiode, is er in 2012 voor het laatst onderzoek gedaan naar de kosten die gemoeid zijn met de organisatie van verkiezingen door gemeenten. De VNG heeft onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix (AEF) opdracht gegeven voor een onderzoek naar de kosten van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. AEF onderzoekt de kosten, de structuur ervan en de variatie tussen gemeenten. Onderdeel van het onderzoek is een online enquête onder gemeenten.

Oproep aan gemeenten

De VNG moedigt gemeenten aan mee te werken aan de enquête, deze staat open tot 13 maart, 12.00 uur (inmiddels afgesloten). Nadere toelichting, invulinstructie en uitgeschreven versie van de enquête (pdf, 153 kB)

Update 15 april 2024

De resultaten van het onderzoek zijn bekend en gepubliceerd in het 'rapport 'Kosten voor kiezen' (pdf, 2,7 MB) Hieruit blijkt dat de kosten sinds 2012 met 59% zijn gestegen, dit percentage is gecorrigeerd voor inflatie.

Zie ook

VNG-bericht 'VNG vraagt Kamer aandacht voor gestegen kosten verkiezingen' (15 april 2024)