De afgelopen 2 jaar werkten de VNG en Movisie samen in het Verbetertraject Toegang om gemeenten te ondersteunen bij het verbeteren van hun eigen toegang in het sociaal domein. We hebben uit het traject een aantal lessen gehaald, een belangrijke is: we zijn nog niet klaar.

Verdere (ondersteuning bij) verbetering is nodig om de inwoner blijvend verder te helpen. Uit het Verbetertraject zijn een aantal rode draden naar voren gekomen zoals focus op uitvoeringskracht en inwonersperspectief, de veranderopgave en de zoektocht naar samenhang, zie de praatplaten hierover:

Doorontwikkeling op het Verbetertraject Toegang

Om op de lessen uit het Verbetertraject Toegang voort te borduren, gaan zowel de VNG als Movisie aan de slag met een vervolg met eigen en gezamenlijke activiteiten. Ideeën over hoe dit vervolg van de VNG eruit komt te zien, staan in een (concept)startnotitie. De plannen in deze startnotitie zijn een doorontwikkeling op het Verbetertraject Toegang. Vanuit de VNG willen we, in samenwerking met verschillende partners, gemeenten vanaf september verder (blijven) ondersteunen in de toegang. 

Denk met ons mee: feedback op startnotitie en bijeenkomst

Om goed aan te sluiten bij de behoefte en praktijk van gemeenten gaan we graag met u in gesprek om samen te bekijken of we met dit vervolgplan op de goede weg zitten. Daarom organiseren we in september een brede tafelbijeenkomst waar we u graag voor uitnodigen. Samen met betrokkenen vanuit de VNG (het Samenwerkingsplatform sociaal domein) gaan we in gesprek over de inhoud van het vervolg en de startnotitie: wat willen we gaan doen en hoe kunnen we dit goed vormgeven? Geïnteresseerden leggen we hier 2 vragen voor:

  • Bent u bereid feedback te geven op de startnotitie? Stuur een mail naar Sanne.vanGameren@VNG.nl, u ontvangt dan de startnotitie. We streven naar een verzameling van alle reacties vanuit gemeenten vóór eind augustus.
  • Wilt u deelnemen aan de brede tafelbijeenkomst medio september bij de VNG? Stuur ook dan een mail naar Sanne.vanGameren@VNG.nl.

Acties dit najaar

De VNG start vanaf september met onder andere de visieleertrajecten Toegang, lees meer hierover in:

We organiseren ook webinars en leerpraktijken voor gemeenten (op onderdelen samen met Movisie), hierover volgt in september meer informatie. Tot slot zijn Movisie en de VNG vanuit het Verbetertraject Toegang bezig met de publieksversie van de monitor en het verantwoordingsrapport over het project met daarin onder andere de belangrijkste opbrengsten en geleerde lessen met toelichting. We verwachten deze na de zomer te kunnen verspreiden.