Het aantal slachtoffers van cybercriminaliteit steeg de afgelopen tien jaar met 22 procent, blijkt uit de Veiligheidsmonitor. Daarnaast nam ook het aantal online aangejaagde ordeverstoringen en digitale incidenten bij gemeenten toe. Gemeenten kunnen niet langer wachten.

De digitale veiligheid moet worden geborgd in het gemeentelijke beleid. En de lokale aanpak van cybercriminaliteit moet van start.

Cyber Sessions

Gemeenten hebben diverse veiligheidsthema’s. En daar hoort de aanpak van cybercrime, cybercrises en online aangejaagde ordeverstoringen ook bij. Gemeenten willen hierop wel aan de slag, maar weten niet altijd hoe.

Het CCV en de VNG helpen gemeenten op dit nog relatief nieuwe, maar ook veelzijdige thema. Dat doen ze onder andere met 5 gratis Cyber Sessions onder leiding van presentator Rogier Elshout. De eerste sessie is vanaf juli te bekijken. De overige 4 volgen na de zomer.

Tijdens de online sessies vertellen interessante sprekers over praktische zaken rondom digitale veiligheid: Waar begin je, hoe krijg je het bestuur mee, welke partners heb je nodig? Daarbij komt de Lokale cyberwegenkaart van het CCV uitgebreid aan bod. Die maakt duidelijk welke rol de gemeente kan pakken, welke gevaren er op de weg zijn en waar de gemeente hulp kan inroepen.

Daarnaast staat het Focusblad Digitale Veiligheid centraal in de sessies. Dit is een aanvulling op het Kernbeleid Veiligheid. Hiermee ondersteunt de VNG gemeenten met het opnemen en uitwerken van het thema digitale veiligheid in het Integraal Veiligheidsplan.

Na het bekijken van deze online sessies kunnen ambtenaren OOV (openbare orde en veiligheid) en CISO’s direct aan de slag met digitale veiligheid.

Digitaal weerbare gemeenten

De sessies hebben tot doel om te komen tot digitaal weerbare gemeenten. Dit zijn gemeenten waar de informatiebeveiliging op orde is en waar men goed voorbereid is op cybercrises en online aangejaagde ordeverstoringen. Daarnaast is het een taak van gemeenten om te voorkomen dat inwoners en ondernemers slachtoffer worden van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit.

Inschrijven

Volg de Cyber Sessions vanaf juli via de website van het CCV en de VNG en ga direct aan de slag met digitale veiligheid binnen je eigen gemeente. Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer de sessies online staan, laat dan via het inschrijfformulier je gegevens achter. Als je bent ingeschreven ontvang je na de 5 sessies ook een digitale ‘goody bag’ met informatie en producten rondom digitale veiligheid.

Rol VNG

Met de Agenda Digitale Veiligheid draagt de VNG ertoe bij dat de gezamenlijke inspanningen van de overheid doelmatig en doeltreffend zijn. De agenda biedt een handvat om de komende jaren vorm te geven aan de praktische uitwerking. Onlangs publiceerden we nog het Focusblad Digitale Veiligheid, in aanvulling op het Kernbeleid Veiligheid. Het focusblad ondersteunt gemeenten met het opnemen en uitwerken van het thema digitale veiligheid in het Integraal Veiligheidsplan.

Meer informatie