De Cao Sociale werkvoorziening (SW) en Cao Aan de slag zijn na een lang traject eindelijk definitief. Na de vakbonden en Cedris hebben gemeenten ook ingestemd. Het VNG-bestuur heeft de cao’s met 1 jaar bekrachtigd. Medewerkers die vallen onder beide cao’s krijgen onder andere een hogere reiskostenvergoeding.

Uitslag ledenraadpleging

De afspraken zijn in één totaalpakket voorgelegd aan gemeenten. De ledenraadpleging liep van 15 november tot en met 11 december. Uiteindelijk brachten 151 gemeenten hun stem uit: 150 vóór en 1 tegen. 

Structurele financiële compensatie noodzakelijk

Gemeenten steunen de afspraken die een kwetsbare groep inwoners compenseren voor de sterk gestegen kosten voor het levensonderhoud. Zorgen zijn er echter ook. De rijksoverheid stelt geen aanvullende financiële middelen beschikbaar. 

De kosten van de afspraken hebben gevolgen voor de gemeentelijke begroting en de overige dienstverlening aan inwoners. Gemeenten hebben de VNG wederom opgeroepen om bij het rijk te blijven aandringen op structurele financiële compensatie van de kosten, ook met terugwerkende kracht. De toekomst van de cao’s hangt af van de bereidheid van het rijk om gemeenten te compenseren. 

Vervolg

Cao-partijen werken de afspraken uit in een nieuwe cao-teksten. Deze zullen zo spoedig mogelijk volgen. Hieronder een overzicht van de loontabellen van beide cao’s per 1 oktober 2023 en 1 januari 2024: