Burgemeesters Sjors Fröhlich (Vijfheerenlanden), Marianne Besselink (Bronckhorst) en Marieke Moorman (Bernheze) gaan nieuwe invulling geven aan hun ambassadeurschap voor lokale omroepen namens de VNG. De burgemeesters ontmoetten elkaar afgelopen zomer tijdens een werkbezoek aan de lokale omroep Dtv in Oss.

Stappen richting professionalisering

Aanleiding voor de ontmoeting was de hoofdlijnenbrief waarin staatssecretaris Gunay Uslu bekend maakte subsidie voor lokale omroepen beschikbaar te stellen zodat ze stappen richting professionalisering kunnen maken. (De aanvraagperiode is inmiddels achter de rug, deze liep van 26 september tot 24 oktober.)

De waarde van goede lokale omroepen en journalistiek 

De 3 burgemeesters/ambassadeurs geven in een artikel (pdf, 904 kB) van de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) hun visie op de waarde van goede lokale omroepen en journalistiek. Fröhlich: 'Het is beslist in het belang van gemeenten dat er een sterke lokale omroep is.'

Tips voor samenwerking

In verschillende gemeenten/regio's spreken omroepen van vaak zeer diverse achtergrond met elkaar over samenwerking. De burgemeesters geven in het artikel van de NLPO omroepen en gemeenten hiervoor advies en tips mee.