Gemeenten delen de ambities van het kabinet waar het gaat om het verduurzamen en wendbaar maken van onze economie. Samen met provincies en regionale partners zijn gemeenten daarbij onmisbaar en noodzakelijk om in te zetten op een economie en arbeidsmarkt van de toekomst.

De VNG geeft daarom Kamerleden in aanloop naar een Tweede Kamerdebat over het Nationaal Groeifonds een aantal aandachtspunten mee.

Koppel alle fondsen aan onze integrale opgave

We roepen de Kamerleden op het Nationaal Groeifonds gericht in te zetten voor gebiedsgerichte opgaven (voor wonen, klimaat, natuur, energie en verduurzaming) en het mogelijk te maken dat het fonds kan worden ingezet voor aanvragen die de uitvoeringskracht versterken van alle gemeenten en provincies. Het slim inzetten van het Groeifonds betekent dat deze wordt gekoppeld aan het klimaat- en stikstoffonds en de systematiek van de zeer gewaardeerde regiodeals omarmt. Op deze manier wordt het groeipotentieel van het hele land benut en draagt het zo bij aan onze brede welvaart.

Publieke investeringen leveren ook groei op

Gemeenten willen dat het Groeifonds bijdraagt aan het innovatieve duurzame groeivermogen van de toekomst. De verduurzaming van onze economie moet een hard selectiecriterium worden. Ons land moet van het aardgas af en een betrouwbare duurzame energievoorziening krijgen. Gemeenten willen graag warmtenetten aanleggen maar krijgen dat nog niet rond. We pleiten er ook voor om met het Groeifonds meer vakmensen op te leiden: die zijn hard nodig voor zowat alle transities. Meer investeringen in (om)scholing is cruciaal voor het slagen van alle gestelde ambities en helpt de duurzame groei met nieuwe banen van de toekomst.

Regionale spreiding nodig

Het Groeifonds moet in de komende tranches ruimte bieden aan regionale plannen voor de transities en economische verduurzaming van alle regio’s. Gemeenten en regio’s die wat minder lijntjes hebben lopen naar ‘Den Haag’ of minder capaciteit hebben, moeten ook in de gelegenheid worden gesteld een aanvraag in te dienen. Er moet een projectorganisatie worden opgericht om hen daarin te ondersteunen. Maak heel Nederland met het Nationaal Groeifonds economisch wendbaar en veerkrachtiger voor de economie van de toekomst, en focus op brede welvaart.

Meer informatie