Datum

Organisatie

VNG Naleving | Expertteam Fraudewet

Soort

Handreiking/factsheet

Rekenmodel bestuurlijke boete 

Hulpmiddel voor het berekenen van de bestuurlijke boete in Participatiewet, IOAW, IOAZ

In de uitspraken van 14 november 2014 en 16 januari 2016 heeft de Centrale Raad van Beroep een nadere invulling gegeven van de manier waarop de bestuurlijke boete in de Sociale Zekerheidswetgeving moet worden beoordeeld en opgelegd. Met ingang van 1 januari 2017 zijn de aanwijzingen van de Centrale Raad in wetgeving en het Boetebesluit verwerkt.

Bij bijeenkomsten in het land over de uitvoering van de bestuurlijke boete bleek dat er behoefte is aan een hulpmiddel voor de beoordeling en berekening van de boete. Bijgaand excel-werkblad biedt een model dat kan worden gebruikt voor de beoordeling en berekening van de boete.

Dit rekenmodel is gebaseerd op de bepalingen in de wet, de uitspraak van de Centrale Raad over draagkracht en op keuzen die door veel gemeenten zijn gemaakt. In de hulpvelden (beweeg de cursor over een veld met het rode driehoekje) is dit zoveel mogelijk aangegeven.

Het rekenmodel is niet beveiligd en kan dus worden aangepast aan een afwijkende gemeentelijke uitvoering.

Het rekenmodel wordt door de expertgroep Fraudewet van VNG Naleving beschikbaar gesteld, maar zij is niet verantwoordelijk voor het gebruik ervan.

Informatie:

Dit is de versie per 1 juli 2020: de bijstandsnormen zijn aangepast aan de bedragen per 1 januari 2020.

In artikel 23 Wetboek van Strafrecht zijn de maximale boetebedragen gewijzigd. Voor de bestuurlijke boete zijn de derde en vijfde categorie van belang. De wijzigingen zijn als volgt:

Derde categorie

  • oud € 8,300,00 
  • nieuw € 8.700,00

Vijfde categorie

  • oud € 83,000,00  
  • nieuw € 87.000,00