Veel arbeidsmigranten in Nederland zitten in een kwetsbare positie. Dat bleek vorig jaar ook weer uit de adviezen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten aan de Tweede Kamer. Voor de VNG was dit geen nieuws, maar wél een extra impuls om gemeenten te helpen de positie van arbeidsmigranten te verbeteren. Thomas Zwiers van VNG Naleving en Carlo Vankan, bestuurlijk trekker arbeidsmigranten bij VNG, leggen uit hoe.

In Nederland werken zo’n 530.000 arbeidsmigranten. Een groot deel van hen komt uit Midden- en Oost-Europa. Ze worden vaak gezien als onruststokers die veel overlast veroorzaken. Dat terwijl het overgrote deel hard werkt in onder andere land- en tuinbouw, logistiek, voedings- en metaalindustrie en zo de economie draaiende houdt. Tegelijkertijd wordt 40 procent van hen uitgebuit door malafide uitzenders, werkgevers en huisvesters. Ze wonen te klein en in onhygiënische omstandigheden, kennen hun rechten niet en werken onder erbarmelijke omstandigheden.

Die situatie moet verbeteren, vindt het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten. Ze bracht hiervoor in 2020 twee adviezen uit aan de Tweede Kamer. Vooral in het tweede advies ‘Geen tweederangsburgers. Aanbevelingen om misstanden bij arbeidsmigranten in Nederland tegen te gaan’ is voor gemeenten een grote rol weggelegd. Zo moeten zij bijdragen aan huisvesting en verbeterde registratie van migranten. Ook zouden zij voor toezicht en handhaving structureel moeten samenwerken met de Inspectie SZW, de SVB, het UWV en de Belastingdienst.

Nieuwe aandacht voor migranten

De conclusies en adviezen van het Aanjaagteam zijn niet nieuw voor de VNG, stelt Carlo Vankan. “Wij zetten ons al veel langer in om de misstanden rondom arbeidsmigranten aan te pakken. Zo informeren we gemeenten over de juiste huisvesting en registratie van migranten. En we delen natuurlijk best practices van gemeenten via het VNG-forum waar veel gemeenten op meepraten. Ook werken we al langer samen met partijen als de Inspectie SZW, Belastingdienst, het UWV, politie en natuurlijk gemeenten (zie kader).”

Meer informatie

Het hele interview met Thomas Zwiers en Carlo Vankan staat op de website van ToeZine.