Een bijstandsgerechtigde Haarlemmer is door de gemeente gekort op zijn uitkering, omdat een vriend hem 360 euro leende om deurwaarderskosten te betalen. Dat blijkt volgens Joop.nl uit een reconstructie in de Bijstandsbode. De gemeente Haarlem heeft in een reactie laten weten dat het geleende geld om de schuld af te betalen vrij beschikbaar inkomen is. En dat had dus gemeld moeten worden.

Advocaat Hans Nacinovic beschrijft in de Bijstandsbode het verhaal van de Haarlemmer die een deurwaarder aan de deur kreeg om een bedrag van 360 euro te innen. De bijstandsgerechtigde man beschikte zelf niet over het geld, maar klopte aan bij een vriend die hem het bedrag wel wilde lenen om de man uit de problemen te helpen. De 360 euro werd aan de deurwaarder betaald en daarmee leek de zaak afgedaan. Dat bleek echter niet het geval, toen de gemeente erachter kwam dat de Haarlemmer 360 euro van een vriend had ontvangen, werd dit bedrag op zijn uitkering gekort omdat het als inkomen wordt gezien. Daarnaast kreeg de Haarlemmer een boete opgelegd omdat hij geen aangifte had gedaan van de lening.

De kwestie werd voorgelegd bij de Centrale Raad van Beroep, maar die stelde de gemeente Haarlem in het gelijk. De raad oordeelde dat de bijstandsgerechtigde man door de lening die maand een hoger inkomen had. Dat de Haarlemmer hierdoor op nieuw in de schulden belandde, is voor de bijstand niet van belang. Advocaat Nacinovic reageerde in de Bijstandscourant: “Voor wie als jurist beroepsmatig bezig is met de materie, is dit een te snappen onderscheid, maar je kunt je afvragen of dat voor de gewone burger ook wel zo is”.

Dat de Participatiewet soms vreemd werkt, werd in december al duidelijk toen een vrouw uit Wijdemeren in het nieuws kwam die 7000 euro moest terugbetalen omdat ze soms boodschappen van haar moeder kreeg.