Twee extra toezichthouders moeten zorg- en uitkeringsfraudeurs in Kampen gaan opsporen en aanpakken. Ze gaan zich vooral richten op fraude in de jeugdzorg en bij uitkeringen in het kader van de Participatiewet. Dat hebben burgemeester en wethouders van Kampen besloten. Verwacht wordt dat de toezichthouders hun eigen salariskosten dubbel en dwars terug zullen verdienen.

Er zijn al een geruime tijd twee handhavers actief bij het controleren van uitkeringen. Uit gegevens over de afgelopen jaren blijkt dat zij elke maand voor zo’n 32.000 euro aan uitkeringen stopzetten omdat ze onterecht worden ontvangen. Dat zou volgens wethouder Jan Peter van der Sluis nog aanzienlijk hoger kunnen zijn als er voldoende capaciteit was om alle meldingen ook daadwerkelijk op te pakken.

Op basis van eigen en landelijke gegevens verwacht Van der Sluis dat een extra handhaver jaarlijks voor meer dan 200.000 euro aan frauduleuze uitkeringen zal kunnen opsporen.

Zorgfraude

Het ‘rendement’ op de opsporing van zorgfraude (Wmo en Jeugdzorg) zou nog wel eens veel groter kunnen zijn, schat het college in. Afgaande op gegevens van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat 1 tot 10 procent van het totale zorgbudget op aan oneigenlijk gebruik en fraude. Voor Kampen zou het dan in het uiterste geval kunnen gaan om 920.000 euro aan Wmo-geld en 1,6 miljoen euro aan onterecht verkregen bijdragen voor Jeugdzorg.

De aanstelling van de extra controleurs geldt voorlopig voor de duur van twee jaren en is onderdeel van een nieuw handhavingsplan. Dat kwam er met name door de wildgroei aan jeugdzorgbedrijfjes in Kampen en de overlast die daar mee gepaard gaat.

Meer informatie

Het hele artikel staat online op de website van de Stentor.