Fatsoenlijke huisvesting voor arbeidsmigranten in de Peel is momenteel uitermate schaars. Uitzendbureau Z.O.N. Arbeidsvoorziening uit Asten-Heusden kampt zelfs met een tekort van 100 bedden.

Firma's zoeken daarom steeds meer hun heil in woonverblijven voor grote groepen verder van de bedrijven af. Dat doen ze liever niet. 

"Het beste is dat arbeidsmigranten dicht bij het bedrijf wonen waar ze werken”, aldus algemeen directeur Bart Wijnen van Z.O.N. Arbeidsvoorziening. ,,Maar ik word tegenwoordig gedwongen om verder te kijken. Momenteel zoek ik ook in Noord-Limburg naar geschikte plekken voor (grootschalige) huisvesting. Niet ideaal, want dan moeten ze weer een half uur in een busje of touringcar zitten. Maar ik moet wát.”

Regels sluiten niet aan bij praktijk

Wijnen helpt momenteel ruim 350 buitenlandse werkkrachten aan een baan. Dat is het makkelijke deel van zijn werk. Het vinden van een goede woning blijkt dus vele malen lastiger. Hij loopt vaak tegen de verschillende regels per gemeente aan. Asten en Someren hebben de afgelopen jaren beiden hun regels omtrent arbeidsmigranten aangepast, maar volgens Wijnen sluiten die lang niet altijd aan bij de praktijk. 

Meer informatie

Het volledige artikel staat op de website van het Eindhovens Dagblad.