Weer werden uitgebuite werknemers uit Oost-Europa aangetroffen. Nu in Limburg. Er verandert telkens weinig. Waarom?

69 stapelbedden in een kleine 15 slaapkamers. Geen rookmelders, brandblussers of vluchtwegen. Niks is schoongemaakt. Alle koelkasten propvol met eten. Overal vuil. Geen ventilatie. Tralies voor de ramen. Bovenste stapelbedden raken bijna het plafond. Gasflessen en gasbranders vlakbij de slaapkamers.

De bevindingen van een sociaal rechercheur van de gemeente Maasgouw laten niets aan de verbeelding over. In een interne gemeentelijke rapportage, in bezit van NRC, beschrijft de ambtenaar in welke situatie zo’n 50 voornamelijk Roemeense arbeidsmigranten worden aangetroffen in een boerderij in het Limburgse Linne. De vondst leidde deze week tot veel publiciteit en verontwaardiging, ook omdat burgemeester Stef Strous meteen zei „zelden zo een mensonterende situatie te hebben meegemaakt.”

De gemeente Maasgouw heeft de locatie waar de arbeidsmigranten leven twee keer gecontroleerd, met de Inspectie SZW en de vreemdelingenpolitie. Eerst op 20 mei, maar als blijkt dat er dan nauwelijks mensen aanwezig zijn, wordt besloten een week later ’s avonds terug te komen. De rapportage spreekt van vijftig arbeidsmigranten, waarvan een deel een verwaarloosde indruk maakt. Het zijn vooral Roemenen, waarbij een groep ouderen meteen de aandacht trekt. Ze hebben fysieke klachten, spreken alleen Roemeens en zijn totaal afhankelijk van de voorman van de groep.

Meer informatie

Het volledige artikel staat op de website van NRC.