Met de invoering van de Wet goed verhuurderschap (Wgv) op 1 juli 2023 hebben gemeenten een belangrijke rol gekregen bij het bevorderen van goed verhuurderschap.
Doel Wet goed verhuurderschap
Het doel van de wet is om ongewenste verhuurpraktijken te voorkomen en tegen te gaan bij alle groepen huurders, waaronder arbeidsmigranten. De wet zorgt ervoor dat gemeenten nu ook daadwerkelijk kunnen optreden bij misstanden op de lokale huurmarkt.
3 instrumenten voor gemeenten
Om de doelstelling te kunnen bereiken, introduceert de wet 3 instrumenten:
Gemeentelijk meldpunt (verplicht)
Bij het door het college van burgemeester en wethouders in te stellen meldpunt kunnen huurders (inclusief arbeidsmigranten), woningzoekenden, omwonenden en anderen terecht met signalen en klachten over ongewenst gedrag van verhuurders of verhuurbemiddelaars. Daarmee vormt het meldpunt een belangrijke basis voor de gemeentelijke handhaving.
Handhaving algemene regels (verplicht)
Artikel 2 van de wet stelt een basisnorm voor goed verhuurderschap vast door middel van landelijk geldende algemene regels. Het college is belast met de handhaving van de wet.
Verhuurvergunning regulier en arbeidsmigranten (optioneel)
De wet biedt gemeenten de mogelijkheid om 2 soorten verhuurvergunning in te voeren:
- De algemene verhuurvergunning voor te bepalen categorieën reguliere woonruimten. Deze is gebiedsgebonden en geldt alleen voor de aangewezen gebieden. Daarmee kunnen gemeenten bijvoorbeeld in kwetsbare wijken extra eisen stellen aan verhuurders wat betreft het onderhoud en, in het geval van gereguleerde zelfstandige huurwoningen, de maximale huurprijs van een woning.
- De verhuurvergunning arbeidsmigranten voor verblijfsruimten. Hiermee kunnen gemeenten sturen op kwalitatief goede huisvesting voor arbeidsmigranten met voorwaarden voor het maximaal aantal personen per kamer, voorzieningen voor hygiëne en voor het bewaren en bereiden van voedsel. Deze vergunning kan worden ingevoerd voor het gehele grondgebied van de gemeente.
De gemeenteraad kan besluiten om een of beide verhuurvergunningen in te voeren, door vaststelling van een verhuurverordening.
Ondersteuning door de VNG
De VNG ondersteunt gemeenten bij de invoering van deze wet. Daarvoor hebben we verschillende producten en diensten beschikbaar:
- Handreiking goed verhuurderschap (pdf, 4,8 MB, versie juli 2024): Deze handreiking is bedoeld voor gemeenten als startpunt om invulling te geven aan de Wgv
- Modelvoordracht meldpunt (docx, 53 kB): Modelvoordracht om het college te laten besluiten over het instellen van het gemeentelijke meldpunt goed verhuurderschap
- Handhavingsprotocol (pdf, 198 kB, versie juli 2024): Dit is een overzicht van te nemen stappen bij handhaving van de Wet goed verhuurderschap en de afwegingen die daarbij kunnen worden gemaakt
- Modelverordening goed verhuurderschap: Met deze verordening kunnen gemeenteraden voor hun gemeente een verhuurvergunning instellen
- Forum Wet goed verhuurderschap: Bedoeld voor gemeenten om onderling voorbeelden uit te wisselen, kennis te delen en vragen te stellen aan andere gemeenten, het ministerie of de VNG over de toepassing van de Wgv. Ook de verschillende producten worden gedeeld via dit forum.
- Inventarisatie van gemeentelijke meldpunten en verhuurverordeningen (pdf, 813 kB, versie 19 augustus 2024): Dit overzicht wordt de komende maanden verder aangevuld en er komt een kaart met alle meldpunten.
- U kunt ons ook mailen met vragen over de Wgv. Neem contact op met de VNG via info@vng.nl of het ondersteuningsteam arbeidsmigranten van de VNG via arbeidsmigranten@vng.nl.