U moet de kennisgeving via DROP publiceren in het gemeenteblad. De kennisgeving is dan ook zichtbaar op Officielebekendmakingen.nl, zodat het voor iedereen kenbaar is.

De Omgevingswet schrijft voor dat u in de kennisgeving het volgende moet vermelden:

  • Als u naar aanleiding van de aanvraag van oordeel bent dat er geen omgevingsvergunning nodig is, vermeldt u dat in de kennisgeving.
  • Als het gaat om het verlenen van een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) geeft u dat expliciet aan in de kennisgeving.

Overigens hoeft het besluit niet ter inzage te worden gelegd. De Omgevingswet verplicht namelijk niet tot terinzagelegging van het besluit. In artikel 12 van de Bekendmakingswet is weliswaar sprake van een vermelding in de kennisgeving hoe en wanneer de stukken ter inzage liggen, maar wij interpreteren de bepalingen in de Bekendmakingswet als volgt: artikel 12 Bekendmakingswet roept zelf geen verplichting tot terinzagelegging in het leven. Die vermelding in de kennisgeving is dus alleen aan de orde als elders een terinzagelegging wordt voorgeschreven. De zinsnedes in artikel 12 Bekendmakingswet over terinzagelegging (en de uitwerking ervan in artikel 13 Bekendmakingswet) zijn niet van toepassing als de Omgevingswet geen terinzagelegging voorschrijft.

Deze toelichting hoort bij de webpagina Wettelijk verplichte communicatie bij vergunningverlening, meldingen en informatieplichten, onderdeel Communicatie bij vergunningverlening, reguliere procedure.