Roel Wever is burgemeester van Heerlen en portefeuillehouder van het Risicobeheerfonds namens het VNG-bestuur. Hij raadt gemeenten aan om de mogelijke premiebesparing te laten uitrekenen. ‘Dit initiatief geeft aan alle kanten lucht.’

Waarom bent u enthousiast over het Risicobeheerfonds?

Omdat gemeenten gezamenlijk veel geld kunnen besparen, we zouden gek zijn als we het niet deden. In het VNG-bestuur zit ik namens het College van Dienstverleningszaken, dit betreft de gezamenlijke gemeentelijke uitvoering; dingen samen slimmer en beter aanpakken. Het Risicobeheerfonds is daarvan een goed voorbeeld. 

Hoe pakt de besparing uit in uw eigen gemeente?

Voor Heerlen hebben we uitgerekend dat we jaarlijks indicatief zo’n € 250.000 kunnen besparen op de brandverzekering voor gebouwen, ten opzichte van de bestaande situatie. Een substantieel bedrag, ook gezien onze financiële situatie. De financiële afspraken in de Voorjaarsnota van het demissionaire kabinet-Rutte IV geven enige compensatie, maar lang niet voldoende. Elke gemeente moet maatregelen nemen, dan wil je liever besparen op gezamenlijke uitvoering dan op voorzieningen voor inwoners. 

U spreekt van een ‘slimmere aanpak’, waarom?

In gemeenten zijn allemaal individuele ambtenaren bezig met de verzekeringsportefeuille. De verzekeringsmarkt is krap door fusies en door toegenomen risico’s. Bij nieuwe aanbestedingen gaan de premies veelal omhoog, als individuele gemeente heb je nauwelijks een positie om te onderhandelen of ertegenin te gaan. Als we samen het Risicobeheerfonds organiseren, zijn we af van de discussies over premiestijgingen. Dat geeft aan alle kanten lucht. 

Hoe staan de mensen van uw eigen organisatie erin?

Vanaf het begin is er veel steun, de mensen zien in dat het een manier is om geld te besparen. En het is een kans voor medewerkers om zich verder te ontwikkelen. We hebben allemaal personele krapte. Ik heb liever dat mensen aan nuttige zaken werken, dan aan iets waar je weinig aan kunt doen. In kleine gemeenten is de verzekeringsambtenaar vaak slechts een deel van de tijd bezig met de verzekeringsportefeuille, tijd die ook beter kan worden besteed. Het Risicobeheerfonds helpt bovendien een hoger kwaliteitsniveau aan te leggen.

Hoe wordt de kwaliteit beter?

Doordat we met gemeenten samen kennis en expertise delen op het gebied van risico’s, bijvoorbeeld maatregelen om gebouwen zo veilig mogelijk te maken tegen de laagste maatschappelijke kosten.

Waarom stelt het VNG-bestuur als voorwaarde voor het oprichtingsbesluit dat het gemeentelijk equivalent van 50% van de inwoners de intentie heeft toe te treden?

Omdat je volume nodig hebt om dit te kunnen doen. Het fonds moet substantie hebben om het eerste risico aan te kunnen; voldoende geld in kas om eventuele schades uit te keren. 

Hoe wordt het Risicobeheerfonds van en vóór gemeenten?

Ik heb erover gesproken in een regionaal burgemeestersoverleg, daar waren de reacties heel positief. In VNG-verband wil een aantal burgemeesters van grotere gemeenten meedoen om het enthousiasme verder te organiseren. Het Risicobeheerfonds komt aan de orde op de ALV in juni, en we gaan op bijeenkomsten wethouders Financiën, gemeentesecretarissen, hoofden Bedrijfsvoering en concerncontrollers informeren. 

Wat is uw oproep aan collega-burgemeesters?

Om te denken vanuit gezamenlijkheid en solidariteit. Met telefonie en de IBD hebben we gezamenlijk veel inkoopvoordeel behaald. Ik hoop dat we straks een fonds hebben dat lagere premies geeft, te beginnen bij de verzekering van gemeentelijke gebouwen. En dat we het voordeel benutten van samen optrekken om de veiligheid van gemeenten te vergroten. Ik roep elke gemeente op te laten uitrekenen hoeveel premie ze kan besparen. Toetreden tot het VNG Risicobeheerfonds NV vergt eenmalig een investering die structureel geld oplevert. 

Bent u geïnteresseerd in het Risicobeheerfonds? Laat de premie voor uw gemeente uitrekenen met een e-mail naar risicobeheerfonds@vng.nl