In mei 2021 wordt de nieuwe Wet straffen en beschermen van kracht. Voor gemeenten betekent dit voornamelijk dat er een ruimere grondslag komt voor het uitwisselen van gegevens ten behoeve van het opstellen van het detentie- en re-integratieplan van ex-gedetineerden. Daarmee samenhangend is half 2019 een vernieuwd Bestuurlijk Akkoord voor re-integratie ex-gedetineerden ondertekend, met als doel dat de DJI, 3RO en gemeenten vanaf het begin van detentie met elkaar samenwerken.

De kern van het Bestuurlijk Akkoord is dat de gedetineerde zelf meer verantwoordelijkheid krijgt in zijn re-integratie en dat professionals (en het eigen netwerk van de gedetineerde) vanuit de verschillende ketenpartners veel eerder met elkaar in contact komen en samen een plan maken op alle leefgebieden.

Communicatieproducten in het verschiet

Om alle partners, waaronder gemeenten, te informeren over de Wet straffen beschermen en het Bestuurlijk Akkoord wordt er gewerkt aan communicatieproducten voor alle partners. Deze verwachten we tegen het eind van het jaar. Daarnaast zal elke ketenpartner zorgdragen voor de communicatie naar de eigen achterban. De VNG richt een themapagina in op VNG.nl.

Webinars

Begin 2021 organiseren we omtrent deze ontwikkelingen 2 webinars (de exacte data volgen nog):

  • Een webinar voor alle nazorg-coördinatoren om hun wensen en behoeften op te halen en kennis te delen.
  • Een webinar waarin gemeenten vragen kunnen stellen over de veranderingen naar aanleiding van de Wet straffen en beschermen en het Bestuurlijk akkoord Re-integratie ex-gedetineerden. Begin januari wordt een enquête uitgestuurd om de eerste vragen te inventariseren.

Contact

Bent u nog niet betrokken op de ontwikkelingen op grond van het Bestuurlijk Akkoord en de Wet straffen en beschermen neem dan contact op met uw VLOT-regioadviseur.

Artikel t.b.v. de VNG-nieuwsbrief Zorg + Veiligheid van december 2020.