Om de fysieke, digitale en economische weerbaarheid te versterken heeft de Europese Unie 2 richtlijnen aangenomen: de Network and Information Security Directive (NIS2-richtlijn) en de Critical Entities Resilience Directive (CER-richtlijn). Sinds januari 2023 werkt de rijksoverheid aan het omzetten van de NIS2- en CER-richtlijnen naar nationale wetgeving.

NIS2-richtlijn 

De nieuwe Network and Information Security Directive (NIS2-richtlijn) heeft belangrijke implicaties voor gemeenten als het gaat om informatiebeveiliging.  In tegenstelling tot de oorspronkelijke richtlijn (uit 2016) vallen (lokale) overheidsinstanties nu ook onder de NIS2. De richtlijn is sinds begin dit jaar vankracht en moeten door EU-lidstaten worden omgezet in nationale wetgeving. In Nederland gebeurt dit via de Cyberbeveiligingswet.

CER-richtlijn

Naast de NIS2-richtlijn is ook de Critical Entities Resilience Directive (CER-richtlijn) aangenomen. Deze laatste gaat over fysieke dreigingen, zoals terrorisme en natuurrampen. Wanneer een entiteit onder de CER-richtlijn wordt aangewezen, valt de IT ervan automatisch onder NIS-2. Denk hierbij aan: interfaces voor transportsystemen/mobiliteitsdata of NL dataportaal wegverkeer, waar veel gemeenten aan leveren of afnemer van zijn.

Inzet VNG

De VNG zet zich in om het gemeenten zo makkelijk mogelijk te maken. De haalbaarheid, betaalbaarheid en uitvoerbaarheid van de nieuwe richtlijnen staan voorop. Er is nauw contact met o.a. de betrokken ministeries over de totstandkoming van de wetteksten en implicaties hiervan voor lokale overheden. Het gaat dan om:

  • Duidelijkheid over de scope en de verantwoordelijkheidsverdeling tussen de betrokken partijen
  • Geharmoniseerd toezicht op informatiebeveiliging bij de overheid
  • Vermindering van de auditlast

Motie ALV 26 juni 2024

Op de ALV hebben de leden ingestemd met de motie 'NIS2: geen taken, zonder knaken'.  De motie roept het VNG-bestuur op om in dialoog met het ministerie van JenV, BZK en andere ministeries te zorgen voor meer duidelijkheid en structureel budget. 

Meer informatie 

Kijk ook op de website van Europa Decentraal en meld u aan voor de VNG klankbordgroep NIS2 op online platform Pleio

Contact

De VNG staat klaar om gemeenten te helpen, dus neem vooral contact met ons op via teamadv@vng.nl