Met de NIS2-richtlijn wil Europa de digitale weerbaarheid in de hele unie verbeteren. Er is nog te veel onduidelijkheid over deze richtlijn. Daarom diende Astrid Nienhuis, burgemeester van Heemstede, mede namens 17 burgemeesters, een motie in op de ALV van 14 juni. Deze werd per acclamatie aangenomen.

Sinds 2016 is in de Europese Unie de NIS-richtlijn (Network and Information Systems) van kracht. Deze richtte zich vooral op de beveiliging van kritieke infrastructuur, zoals energie en transport. Met de NIS2-richtlijn wil Europa de digitale weerbaarheid in de hele unie verbeteren. Ook overheden moeten aan strengere beveiligings- en rapportagevereisten voldoen. Binnenkort wordt deze richtlijn vertaald naar de nationale wetgeving. Dit is de eerste in een serie van Europese richtlijnen die de komende jaren uitgevaardigd zullen worden, die ook van gemeenten veel zullen vergen.

Voorbereidingen door gemeenten nog niet mogelijk

Omdat er nog veel onduidelijk is en er, mede daardoor, door gemeenten nog weinig voorbereidingen kunnen worden getroffen, wordt het bestuur van de VNG opgeroepen om in dialoog met het ministerie van JenV, BZK en andere ministeries overeenstemming te bereiken over de concept wetgeving als vertaling van de NIS2 richtlijn.

Tegelijkertijd moet er in overleg met JenV, BZK en andere ministeries worden besloten over het geheel aan Europese richtlijnen die op het terrein van digitale veiligheid worden verwacht. Uitgangspunt hierbij is om nationale wetgeving gebundeld, geïntegreerd en integraal afgewogen aan te bieden en versnippering tegen te gaan.

Impact

Gezien het feit dat gemeenten nu al een zorgplicht (BIO), een meldplicht (Informatiebeveiligingsdienst, IBD) en toezicht (Eenduidige Normatiek Single Information Audit, ENSIA) hebben zal de impact van NIS2 voor gemeenten afhankelijk zijn van de mate waarin nu al gedocumenteerd voldaan wordt aan de BIO. Daarom is het cruciaal dat alle gemeenten door blijven gaan met de cyclus van plannen, uitvoeren, controleren en bijstellen rondom de complete BIO.

Meer informatie