VNG Magazine nummer 7, 26 april 2024

Tekst: VNG

Verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente 2024 van start

De VNG organiseert dit jaar de derde editie van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Tijdens de verkiezing zetten we niet alleen de voorlopers in het zonnetje, maar delen we ook kennis en goede voorbeelden. Zodat we met zijn allen meer werk kunnen maken van een toegankelijker Nederland.

Tijdpad van de verkiezing
Inschrijving voor de verkiezing is niet nodig, alle gemeenten doen automatisch mee. In juni is de eerste ronde. Dan kunnen mensen de gemeente waar ze wonen, werken of om een andere reden vaak komen, inhoudelijk beoordelen. Dat leidt tot een top 10, die in september ‘campagne voeren’. Iedereen in Nederland kan dan op één van deze tien gemeenten stemmen. 
In de Week van de Toegankelijkheid (7 t/m 12 oktober 2024) worden de winnaar en een aanmoedigingsprijs bekendgemaakt door een vakjury.


Terugblik VNG-bestuursvergadering 5 april

In de online bestuursvergadering was er aandacht voor de gesprekken tussen het kabinet en de formerende partijen, de benodigde extra klimaatmiddelen, asiel en migratie en het bibliotheekconvenant.

Tijdelijke waarneming en vacatures voor VNG-commissies
Na het vaststellen van de agenda en het bespreken van de actualiteiten vraagt voorzitter Sharon Dijksma aandacht voor een aantal mededelingen. Zo wordt meegedeeld dat bestuurslid Ojanne Chang tijdelijk het voorzitterschap waarneemt van de commissie Raadsleden & Griffiers. Ze vervangt Robbert Lievense, die recent is toegetreden tot de Eerste Kamer. Het voorzitterschap is één van de openstaande vacatures bij het bestuur en de commissies. Uiterlijk woensdag 22 mei maakt de Voordrachtscommissie de voordrachten bekend. Tijdens de Algemene Ledenvergadering op woensdag 26 juni kunnen de leden zich hierover uitspreken.

Gesprekken kabinet en formerende partijen
Het bestuur bespreekt het overleg met de (in)formateurs en de formerende partijen van donderdag 28 maart. Ook doet de voorzitter verslag van het Bestuurlijk Overleg Financiële verhoudingen (BOFv) van donderdag 4 april. Beide overleggen stonden in het teken van de balans tussen taken en middelen en beide overleggen worden vervolgd.

Benodigde extra klimaatmiddelen
De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) heeft een advies uitgebracht over de benodigde extra klimaatmiddelen voor gemeenten. Bestuurslid Lot van Hooijdonk (voorzitter commissie Economie, Klimaat, Energie en Milieu) licht het rapport en de adviezen toe.

Asiel en migratie
Voorzitter van de Tijdelijke Commissie Asiel & Migratie (TCAM) Rutger Groot Wassink blikt terug op de afgelopen dagen waarin grote onduidelijkheid heerste over de opvang door gemeenten van zogenoemde ‘derdelanders’ uit Oekraïne. De rechtspraak, de Raad van State en staatssecretaris Van der Burg hanteren geen eenduidige lijn. Gemeenten hebben duidelijkheid nodig en de huidige gang van zaken is voor de VNG en de leden zorgelijk. Ook de opvang in Ter Apel blijft een grote zorg.

Bibliotheekconvenant
Het bestuur stemt in met de ondertekening van het Bibliotheekconvenant 2024-2027 en geeft de voorzitter van de commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs (ZJO), Cathalijne Dortmans, hiervoor het mandaat. Het convenant is een hernieuwde versie van het Bibliotheekconvenant 2020-2023. Hierin maakten de VNG, het Interprovinciaal Overleg (IPO), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), de Koninklijke Bibliotheek (KB), de Stichting Samenwerkende POI’s Nederland (SPN) en de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) afspraken over de bijdrage van de openbare bibliotheekvoorzieningen aan de maatschappelijke opgaven.

Meer over de commissies en het vergaderschema: vng.nl/vereniging