Triple Helix aanpak

In de gemeente Rheden werken Ondernemers, Onderwijs en Overheid (3 O’s) samen aan projecten in een eigen dynamiek en aanpak onder de naam Triple Helix. Deze vernieuwende samenwerking tussen onderwijs (zowel vo, havo als vmbo) en ondernemers, gefaciliteerd door de gemeente, heeft al verrassende resultaten opgeleverd.

VeluwezOOOm is het overkoepelende orgaan voor alle activiteiten die worden ontplooid vanuit de 3 O’s. Binnen de Triple Helix VeluwezOOOm werken partijen aan concrete projecten. In veel val deze projecten worden de 17 Global Goals omarmd en gebruikt als leidraad. In  gemeente Rheden is zelfs een 18e Global Goal toegevoegd: Share and Pass on (Deel en Geef door). Enkele projecten waar de Global Goals prominent aan de orde zijn geweest zijn: Living Lab Rainvalley (hoe zorg je ervoor dat de waterdoorlatendheid van de bodem verbetert), veluwezOOOm got Talent! (talentenprogramma voor scholieren/ studenten om een onderneming te starten), Dream Job (ontwikkelingsprogramma voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt).

Kijk voor meer informatie op Rheden4globalgoals.nl/rhedense-triple-helix-veluwezooom-en-de-global-goals/

Stimuleer de dialoog over de Global Goals

De Global Goals zijn inspiratievol, maar hebben vertaling naar eigen context nodig. Het kan daarom helpen erover te spreken met collega’s, inwoners of andere betrokken partijen om samen te zien wat ze voor uw gemeente kunnen betekenen. In dit fiche staan twee voorbeelden over hoe u de dialoog over de Global Goals kunt faciliteren.

Informatiemarkt in het gemeentehuis

Organiseer een informatiemarkt over de Global Goals in uw gemeentehuis om de doelen in het licht te zetten. Zo’n tentoonstelling kan op allerlei niveaus vorm krijgen: bijvoorbeeld in de eerste fase als kennismaking van de Global Goals. Als uw gemeente al bekend is met de Global Goals of er al mee gewerkt wordt kan de tentoonstelling laten zien hoe het gemeentelijke beleid zich verhoudt tot de 17 doelen. Wanneer de Global Goals juist meer onder uw inwoners en lokale initiatieven leven, kan de focus van een tentoonstelling of informatiemarkt hierop worden gelegd.

Gemeente Deurne organiseerde in 2017 in het gemeentehuis een tentoonstelling om te laten zien welke lokale organisaties en initiatieven bijdragen aan de Global Goals. Meer dan tien lokale organisaties lieten via een poster op het gemeentehuis zien wat zij doen om bij te dragen aan de doelen. Het voordeel van een tentoonstelling in het gemeentehuis over de Global Goals is dat men op een laagdrempelige en ongedwongen manier kennis maakt met de doelen en erover in gesprek raakt.

Greenhub

Door een brede, persoonlijke betrokkenheid te stimuleren ontstaat een groot draagvlak met grote sociale impact. Om tot deze brede betrokkenheid in een gemeente te komen, is het goed om hierover samen na te denken. Een startpunt hiervoor is de De GreenHub: een ontmoetingsruimte in de vorm van een wereldbol voorzien van planten en signing met alle individuele doelen. Deze ‘dialoogbol’ is een stimulator die aanzet tot dialoog over de Global Goals en wat ermee kan worden gedaan in de gemeente. Er kan onder andere samen worden nagedacht over hoe de Global Goals te vertalen naar de lokale context of om actieplannen ontwikkelen.

Wilt je meer weten over de mogelijkheden voor uw gemeente? Kijk op zinwaarts.com/greenhub

Global Goals Tijdscapsule

Ontvang de Tijdcapsule in uw gemeente om samen met de gemeenteraad, en/of maatschappelijk middenveld, scholieren, bedrijven of andere lokale betrokkenen vooruit te kijken naar het jaar 2030.

De Global Goals Tijdcapsule verbeeldt de periode van nu tot 2030. De capsule maakt een ronde door het land om gevuld te worden met persoonlijke wensen en dromen van Burgemeesters en Wethouders. Zij formuleren hun wens als antwoord op de vragen zoals: Hoe wilt u dat onze wereld eruit ziet over 15 jaar? En wat kunt u daar – met anderen- aan bijdragen? Kortom: met welke Global Goal(s) in gedachten gaat u op weg naar het jaar 2030?

Duurzaamheid moet bij een breder publiek als echt urgent probleem gezien worden. Gemeente Leerdam neemt haar verantwoordelijkheid. Het project Het Nieuwe Wonen zorgt met de inwoners van Leerdam en de gemeente ieder jaar voor een verdubbeling van het aantal duurzame woningen

Wim van de Leij, wethouder gemeente Leerdam

In dit informatie-document kunt u lezen over de verschillende mogelijkheden voor het inzetten van de Tijdcapsule. Praktische tips, een modelpersbericht, krantenberichten en foto’s van eerdere bijeenkomsten kunt u daar ook in vinden.  U kunt zelf bepalen hoe u het bezoek van de Tijdcapsule organiseert.

Ga voor meer informatie naar vng.nl/onderwerpenindex/internationaal/tijdcapsule

HeelUtrechtU

In het kader van Utrecht4GlobalGoals is het communicatieplatform HeelUtrechtU opgericht. HeelUtrechtU heeft als doel het zichtbaar maken van Utrechtse initiatieven die, bewust dan wel onbewust, bijdragen aan de Global Goals. Het doel is om mensen te inspireren en motiveren om bij te dragen. Op de website van HeelUtrechtU worden verhalen verzameld van Utrechtse initiatieven die ervoor zorgen dat Utrecht mooier, eerlijker, schoner en gezonder wordt. Enerzijds om betrokken bewoners, ondernemers en organisaties in het zonnetje te zetten en hen een podium te geven, anderzijds om mensen met elkaar in contact te brengen.

Duurzame initiatieven en ondernemingen zijn er volop, gewoon in ons eigen stadsie!

 

 

Margit Végh en Marieke L’Ortye, initiatiefneemsters van de Duurzame week Utrecht

Wat kun je als gemeente doen: richt net als gemeente Utrecht een lokaal communicatie platform op om inwoners, ondernemers en organisaties die bijdragen aan de Global Goals in het zonnetje te zetten en om anderen te inspireren. Kijk op de website www.HeelUtrechtU.nl voor meer informatie en inspiratie.

Schooldag van de duurzaamheid

Bij Schooldag van de duurzaamheid worden scholen, kinderen, lokale overheden en instellingen, lokale/regionale bedrijfsleven en vrijwilligers betrokken om een bijdrage te leveren aan bewustwording en implementatie van de Global Goals. De rode draad is kinderen in het basisonderwijs spelenderwijs bewust te maken van de Global Goals en hen in beweging te brengen voor een leukere, eerlijkere en schonere wereld. Er wordt - al naar gelang - een lokale projectleider ingezet. Daarnaast zorgt de organisatie van Schooldag van de duurzaamheid voor de communicatieve kant, door het verwerven van bekendheid via traditionele media, nieuwsbrieven en social media.

Na het zien van een korte terugblik op de Schooldag van de duurzaamheid en de wetenschappelijke onderbouwing die aan het concept ten grondslag ligt, waarbij het gaat om de implementatie van de Global Goals, zou ik -als ik kind was geweest- gezegd hebben: ‘’Helemaal te gek.

Hugo von Meijenfeldt, Coordinator Implementatie Global Goals, Ministerie van Buitenlandse zaken.

Meedoen aan Schooldag van de duurzaamheid helpt gemeenten om de verbinding aan te gaan tussen scholen, kinderen, bedrijven, overheden, NGO's, kennisinstellingen én burgers en zo een bijdrage te leveren aan bewustwording en implementatie van de Global Goals. Door kinderen nu bewust te maken, helpen we niet alleen de volgende generatie om duurzaamheid als vanzelfsprekend te beschouwen, maar ook bieden we gemeenten, bedrijven, NGO’s en instellingen de gelegenheid om er vandaag mee aan de slag te gaan en zo de implementatie van de Global Goals binnen gemeenten een stukje dichterbij te halen.

Kijk voor meer informatie op schooldagvandeduurzaamheid.nl/gemeenten of stuur een mail naar info@sdvdd.nl.

Uw eigen SDG menukaart

Zoals de menukaart van de Gemeenten4GlobalGoals campagne aan u een pallet aan actiemogelijkheden voorlegt, zo kunt u voor uw eigen gemeente ook een lokaal samengestelde menukaart maken voor activiteiten door lokale partners. De indeling kan op dezelfde wijze als hier gepresenteerd, maar u kunt deze uiteraard ook aanpassen. Bijvoorbeeld door een indeling met bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties.

Belangrijke aandachtspunten zijn:

  • Vul de menukaart met activiteiten waar men lokaal echt iets mee kan;
  • Verwerk initiatieven in de menukaart die lokaal gedragen (kunnen) worden, dus vraag ook aanvullingen van lokale organisaties;
  • Denk na over de zichtbaarheid. U kunt meer of minder actief de menukaart presenteren: ofwel door het plaatsen op de gemeentelijke website; of het actief aanbieden aan lokale bedrijven, scholen, instellingen; hem agenderen op een avond over de Global Goals of het gemeentelijk beleid rond duurzaamheid of internationale samenwerking.

Wij sturen u op verzoek het format toe van onze menukaart, in een versie die gemakkelijk te bewerken is en te vullen met uw lokale keuzes.

Neem voor meer informatie contact op met Esmeralda.vanderplas@vng.nl of tel. 070 3738401