Buurtprojecten door kinderen en studenten

De grote inkomensverschillen in Nederland, met name in grote steden, onderstrepen dat er een belangrijke taak ligt voor gemeenten om ongelijkheid te verminderen door inclusie en het scheppen van gelijke kansen. Maar hoe breng je inwoners met hele andere achtergronden bij elkaar?

Stichting Move organiseert projecten waarbij kinderen uit minder bedeelde wijken en studenten aan elkaar worden gekoppeld. Tijdens deze kortlopende projecten maken de kinderen en studenten kennis met elkaars leefwerelden. Samen organiseren ze een buurtproject, op initiatief van de kinderen. De studenten gaan te werk als projectleiders en zorgen ervoor dat de plannen voor de buurt ook echt tot stand komen. De kinderen maken daarnaast een uitstapje naar het leven van de studenten. Kinderen leren via deze projecten hun eigen mogelijkheden kennen en ontdekken wat voor invloed ze kunnen hebben op hun eigen leefomgeving.

Voor gemeente Utrecht is het contact tussen verschillende bevolkingsgroepen in de wijk Ondiep een belangrijk doel, en daarom financiert de gemeente elk jaar een aantal Move-projecten vanuit het Krachtwijkenbudget. Bijvoorbeeld een project om een pleintje met geluidsoverlast en rotzooi op te knappen:

Ineens zie je dat studenten hun expertise kunnen inzetten voor iets dat mensen in hun hart raakt. In een uur tijd is er meer bereikt dan in jaren campagnevoeren. Kinderen krijgen een stem in hun eigen leefomgeving. Dat geeft hen de kans om dingen op te lossen, aan te pakken of bespreekbaar te maken. Als overheid verwachten we veel zelfredzaamheid van burgers en het is goed dat kinderen daar op een speelse manier mee in aanraking komen.

Marina, wijkadviseur Gemeente Utrecht

Met buurttrajecten zoals die van Move werkt u aan het vergroten van de leefbaarheid en samenhang in een wijk (doel 10), en laat u kinderen ontdekken dat ze invloed hebben op hun omgeving.

Neem dan een kijkje op https://www.stichtingmove.nl/. Move is actief in 10 steden.