De tuinman van Sittard Geleen

Bewoners van Sittard Geleen kunnen al sinds 2016 via de website van ‘de tuinman van Sittard-Geleen’ hun plannen of ideeën voor groen in de openbare ruimte indienen, waarna de gemeente contact met hen opneemt. De gemeente is immers de tuinman in andermans tuin. Om de afstand met de inwoners nog kleiner te maken, trokken ambtenaren ook verschillende wijken in met een mobiele keet. In de mobiele keet nodigden zij wijkbewoners uit om in gesprek te gaan over het groen (en de openbare ruimte) in hun wijk. Als het initiatief positief wordt geëvalueerd, dan zal de groene buurtkeet ook in andere stadswijken worden neergezet.

De nieuwe dorpsgaard laat zien dat mensen graag actief zijn in de buitenruimte. Het kan een mooi voorbeeld zijn, ook voor inwoners die initiatieven willen nemen in de openbare ruimte.

Rian van de Sande, de coördinator van de Dorpsgaard in Munstergeleen

Kijk voor meer informatie op detuinmanvansittardgeleen.nl

 

‘FSC en PEFC gecertificeerd hout’

Duurzaam beheer van tropische bossen gaat verder dan het herplanten van bomen. Het uitgangspunt is natuurlijk herstel. Door weinig bomen per ha. uit het bos te halen en dat bosgedeelte vervolgens lang met rust te laten, blijft de biodiversiteit van het bos behouden en worden de rechten van de lokale en inheemse bevolking gerespecteerd. Duurzaam bosbeheer is dan ook een natuurbeschermings-middel, maar dat werkt alleen als wij in Nederland om gecertificeerd hout vragen!

Veel gemeenten kopen al duurzaam hout in. Dat is een positieve ontwikkeling waarmee gemeenten duurzaam bosbeheer wereldwijd stimuleren. Het inkopen van gecertificeerd hout is voor gemeenten en waterschappen echter nog geen vanzelfsprekendheid. Gemeenten hebben echter -als belangrijke vragende partij- veel invloed: als duurzaam inkoopbeleid vanuit gemeenten wordt opgepakt en nageleefd zullen (meer) aannemers zich laten certificeren.

In opdracht van de rijksoverheid is de website http://www.inkoopduurzaamhout.nl/ gerealiseerd. Doel: informatie verspreiden over nut en noodzaak van de inkoop van duurzaam hout en hoe inkopers daarbij te werk kunnen gaan. Zo is er een stappenplan en e-learning module te vinden voor inkopers, standaardbestek-teksten, antwoorden op veel gestelde vragen en informatie over kennis-bijeenkomsten en andere informatieplatformen. Op de website van Expertisecentrum Aanbesteden wordt uitgelegd wat de juridisch wel en niet kan bij het hanteren van een keurmerk bij aanbestedingen.

Lees hier meer over FSC Nederland en het PEFC keurmerk.

 

Tiny Forest

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid mini bos, in de gemeente. Het bos brengt de natuur in de stad. Jong en oud krijgt de kans om dichtbij in contact te komen met natuur, maar ook met buurtgenoten. Want een kleine wildernis maak je samen. Een klein bos heeft de grootte van een tennisbaan, minstens 200 vierkante meter. Het wordt aangelegd volgens de 100% organische Tiny-Forest methode van de grondleggers uit India Shubhendu Sharma en Akira Miyawaki. De bossen die volgens deze methode worden aangelegd zijn na 10 jaar veel dichter begroeid en er wonen veel meer dieren en insecten dan in een normaal bosplantsoen.

Er kom hier vandaag een droom uit van mij, want we bouwen hier het eerste Tiny Forest in Oss. Een Tiny Forest heeft in vergelijking met een normaal bos perceel veel meer biodiversiteit, veel meer beestjes, en dat heeft een hele mooie, educatieve waarde.

Ton Oomen, Stadse Boeren Oss

IVN-Oss, Stadse Boeren Oss en de Gemeente Oss doen mee met een landelijk project om 100 minibossen in Nederland aan te leggen. Met dat project wordt onderzocht of deze manier van bosbouw ook in Nederland goed werkt.

In Oss noemen we het project Klein bOss. Stadse Boeren Oss heeft het initiatief genomen om met andere partijen, zoals IVN en Gemeente Oss kleine bOssen aan te leggen. In alle gevallen wordt een samenwerking met een school of kinderen voor de aanleg van het Tiny Forest aangemoedigd.

Wilt u ook een Tiny Forest in uw gemeente? Neem contact op met info@stadseboerenoss.nl. Of kijk voor meer informatie op stadseboerenoss.nl/projecten/tiny-forrest-in-oss/