Het doel van de Wet inburgering 2021 is dat alle inburgeringsplichtigen snel en volwaardig mee kunnen doen aan de Nederlandse samenleving, het liefst door middel van betaald werk. Duale trajecten worden dan ook aangemoedigd. Hoe kan een duaal traject slagen? Welke ondersteuning hebben werkgevers en statushouders nodig en hoe kan worden gezorgd voor een ‘zachte’ landing op de werkvloer? Het bedrijf HeatTransformers licht een tipje van de sluier over hun aanpak en het belang van een duaal traject. Tijdens het congres Wet inburgering op 29 november komt dit onderwerp uitgebreider aan bod.

Het is voor nieuwkomers niet altijd makkelijk om aan betaald werk te komen. En voor een werkgever kan het lastig zijn om met een werknemer om te gaan die niet goed Nederlands spreekt. Stijn Otten en Mohamad Almarawi van het bedrijf HeatTransformers zijn een voorbeeld van hoe een duaal traject kan slagen. Stijn heeft Mohamad is dienst genomen toen hij nog niet zo goed Nederlands sprak. Hij had nog geen rijbewijs, nog geen examens gedaan in zijn werkgebied en nog niet de juiste certificaten behaald. Dit bracht risico’s met zich mee. Toch zag Stijn succes in het aannemen van Mohamad: “Ik werk liever met heel gemotiveerde mensen die we nog wat kunnen leren, dan met ervaren mensen die wat eigenwijzer zijn.” Volgens Stijn was Mohamad dolenthousiast en gaat het dan ook eigenlijk al vanaf dag één goed. “Het risico heeft zich dubbel en dwars uitbetaald.” 

Voor Mohamad was het ook spannend om aan het werk te gaan. Zo vond hij het in het begin lastig om aan klanten aan te geven dat hij niet alles begreep wat ze aan hem vroegen. Door een collega die hem hielp bij afspraken en door veel met zijn collega’s mee te kijken (een buddysysteem), gaat hem dit steeds beter af. In de praktijk leer je sneller. Voor het werk gaat Mohamad bij klanten langs. Klantcontact, dat is dé manier om de taal te oefenen.

Het is voor het slagen van het duale traject van groot belang dat participatieactiviteiten zo veel mogelijk aansluiten bij de beroepskansen en beroepswensen van de inburgeraar, en dat de werkervaring wordt opgedaan op een taalrijke werkplek. Daarnaast vergroot het hebben van (betaald) werk de kans om zo snel mogelijk wegwijs te worden in de Nederlandse cultuur, taal en vaardigheden. En verkleint dit het gat tussen de inburgeraar en de arbeidsmarkt. Mohamad geeft aan: “Inburgeraars hebben in hun thuisland vaak geen ervaring met arbeidscontracten of het soort werk dat ze hier kunnen doen.”

Intensief inburgeringstraject

Stijn raadt het andere werknemers aan om nieuwkomers aan te nemen. “Het is in het begin misschien wel wat meer investeren en je moet dingen beter en rustiger uitleggen. Maar je krijgt er een supergemotiveerde werknemer voor terug.” Dit vraagt voor de inburgeraar natuurlijk wel om een intensief inburgeringstraject, waarin werken en leren te combineren zijn, wat snel begint en uitgaat van maatwerk. Gemeenten kunnen maatwerk leveren en duale trajecten inrichten door samen te werken met werkgevers en opleiders.

Duale trajecten

Dit zijn trajecten waarbinnen taalverwerving wordt gecombineerd met (toeleiding naar) participatie. Daar zijn vele inrichtingsvarianten voor. Binnen het Pilotprogramma VOI hebben 9 verschillende pilots een duaal traject uitgevoerd. Daar is uitgekomen dat er niet één beste aanpak bestaat voor het organiseren van een duaal traject. Wel bevestigt dit de achterliggende gedachte dat het leren van de Nederlandse taal en maatschappelijk participeren sneller gaat als zij dit direct kunnen toepassen in de praktijk. Het liefst al van het begin af aan zodat taal en participatie tegelijkertijd kan verlopen. Taal kan aangesloten worden op de werkzaamheden.

Het nieuwe stelsel biedt voor gemeenten voldoende ruimte om inburgeringstrajecten zodanig in te richten dat (taal)onderwijs zoveel mogelijk wordt gecombineerd met participatieactiviteiten. Gemeenten kunnen hierover afspraken maken met taalscholen, maar ook met werkgevers of sociale werkbedrijven in de regio. De ene inburgeraar zal meer gebaat zijn bij intensief taalonderwijs, terwijl de ander meer heeft aan participatieactiviteiten om al doende de taal te leren en tegelijkertijd vaardigheden op te doen die van pas komen bij het vinden van een baan, vrijwilligerswerk of helpen bij het zelfredzaam worden.

HeatTransformers op het Congres Wet inburgering 2021

HeatTransformers installeert hybride warmtepompen. Stijn is directeur en oprichter van het bedrijf en  Mohamad is één van de 42 werknemers. Beide nemen deel aan het congres Wet inburgering 2021, dat plaatsvindt op 29 november. Heeft u vragen aan Stijn of Mohamad of wilt u meer horen over hun ervaringen? U kunt zich nog inschrijven voor het congres.

Meer informatie

U kunt zich nog inschrijven voor het congres Wet Inburgering 2021.