Een belangrijk aspect van het Normenkader voor kinderen is de focus op veerkracht. Kinderen die opgroeien in moeilijke omstandigheden, zoals in de maatschappelijke opvang, hebben vaak te maken met trauma’s die hen kunnen beïnvloeden in hun ontwikkeling. Het Normenkader biedt handvatten voor zorgprofessionals om deze kinderen te ondersteunen en hen te helpen veerkrachtig op te groeien.

In dit artikel belichten we hoe de Veerkracht-methodiek werkt en hoe deze methodiek kinderen helpt om negatieve ervaringen te verwerken en sterker uit moeilijke situaties te komen.

Veerkracht opbouwen: de kracht van positieve ervaringen

De Veerkracht-Kindmethodiek is gebaseerd op het idee dat kinderen die te maken hebben gehad met trauma of moeilijke omstandigheden kunnen herstellen door positieve ervaringen en relaties. ‘De methodiek helpt kinderen veerkracht op te bouwen door hen niet alleen te ondersteunen in hun trauma, maar ook door ze te voorzien van ervaringen die hun zelfvertrouwen en welzijn versterken’, zegt Karen van Leeuwen,  manager Roggeveen en team ambulante begeleiding. De methodiek wordt ondersteund door de inzet van HBO-SKJ-geregistreerde gezinsbegeleiders, die getraind zijn in het werken met kinderen die trauma’s hebben meegemaakt.

In de praktijk betekent dit dat gezinsbegeleiders zich richten op het herstellen van de emotionele schade die kinderen hebben opgelopen. Dit wordt gedaan door positieve ervaringen te bieden, zoals het opbouwen van veilige relaties en het verstrekken van emotionele steun. Karen benadrukt: ‘Door deze positieve ervaringen kunnen we compenseren wat kinderen hebben gemist in hun vroege jaren.’

Preventie van intergenerationele overdracht van trauma

Het Normenkader heeft ook als doel om de intergenerationele overdracht van trauma te voorkomen. Dit betekent dat het belangrijk is om niet alleen de kinderen te helpen, maar ook om te voorkomen dat de trauma’s die ouders hebben meegemaakt doorgegeven worden aan de volgende generatie. Gerda Tromp, zorgcoördinator bij de noodopvang: ‘Het doel is niet alleen om trauma’s te verhelpen, maar ook om kinderen de tools te geven om te voorkomen dat zij dezelfde ervaringen doorgaan.’ Het Normenkader maakt het mogelijk om in een vroeg stadium in te grijpen, zodat de vicieuze cirkel van trauma en problemen doorbroken wordt.

De rol van gezinsbegeleiders in het versterken van veerkracht

Gezinsbegeleiders spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van kinderen bij het opbouwen van veerkracht. In de praktijk betekent dit dat zij zich niet alleen richten op de directe problemen van het gezin, maar ook op het welzijn en de ontwikkeling van het kind. ‘We zorgen ervoor dat kinderen een eigen plan hebben, waarin hun wensen en behoeften centraal staan’, zegt Gerda. Dit kindgerichte plan helpt om kinderen te ondersteunen bij het verwerken van trauma en hen te voorzien van de veerkracht die ze nodig hebben om zich verder te ontwikkelen.

Conclusie

De Veerkracht-methodiek, ondersteund door het Normenkader, biedt kinderen die te maken hebben met trauma’s de mogelijkheid om sterker uit deze ervaringen te komen. Door het creëren van positieve ervaringen en het bieden van veilige relaties, kunnen kinderen veerkracht opbouwen en hun toekomst met vertrouwen tegemoet gaan. Het Normenkader biedt zorgprofessionals de tools die zij nodig hebben om kinderen te ondersteunen en te helpen opgroeien tot veerkrachtige volwassenen.

In het 4e artikel van deze reeks wordt belicht hoe gemeenten het Normenkader in de praktijk kunnen toepassen. Lees ook de eerste 2 artikelen over HVO-Querido in Amsterdam en de reeks van 5 artikelen over De Tussenvoorziening in Utrecht: Normenkader kinderen in de maatschappelijke opvang: artikelenreeks