Vanwege verontrustende signalen van enkele gemeenten en ketenpartners uit het zorg- en veiligheidsdomein over een toename aan personen met verward of onbegrepen gedrag die een (zeer hoog) veiligheidsrisico vormen, is eind 2018 in opdracht van de Stuurgroep personen met verward gedrag van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (NHN) gestart met het project ‘Aanpak verwarde personen met een veiligheidsrisico’.

- Artikel voor VNG-nieuwsbrief Zorg+Veiligheid, juni 2020 -

De doelgroep kenmerkt zich onder andere door problemen op het gebied van politie en justitie, psychisch welzijn/verstandelijke beperking, wonen, dagbesteding en middelengebruik. Vaak is de doelgroep moeilijk te motiveren voor of toe te leiden naar passende hulpverlening.

De projectdoelen zijn verbetering van de leefomstandigheden voor de doelgroep en vermindering van overlast, (escalatie)gevaar en maatschappelijke kosten. Na een uitgebreide inventarisatie van verbeterpunten is in het najaar van 2019 begonnen met de uitvoering van een verbeterde aanpak.

Stip op de horizon

Onze stip op de horizon is dat er bij de afloop van dit project eind 2021 sprake is van een toereikende infrastructuur, die bestaat uit:

  • een werkwijze bij het Zorg- en Veiligheidshuis Noord-Holland Noord (ZVH NHN), waarbij flexibel kan worden op- en afgeschaald naar een intensieve, persoonsgerichte en levensloopbestendige aanpak;
  • een pragmatisch bestuurlijk gremium om vastgelopen casuïstiek samen op te lossen;
  • de aanwezigheid van regionale hoog beveiligde overbruggingsplekken (beveiligingsniveau 3 en 4) voor acute, risicovolle casuïstiek;
  • de aanwezigheid van voldoende maatwerkvoorzieningen voor mensen die niet (volledig) zelfstandig of in een reguliere woonkern kunnen wonen (sociaal pensions, ‘Skaeve Huse’ etc.)

Twee verbeterlijnen

Grofweg zijn er twee verbeterlijnen ingezet:

  1. Voor (om te beginnen) 45 personen wordt een langlopende, intensieve PGA ontwikkeld. Kernelementen daarvan zijn: een gemeenschappelijke casusanalyse, stevige procesregie, langdurige en intensieve monitoring (levensloopbenadering) en maatwerk, waarbij alle betrokken ketenpartners nauw samenwerken en een aandeel hebben en waar nodig ‘out of the box-oplossingen’ weten te bedenken.

2. Project ‘Maatwerkvoorzieningen’

Uit de eerdere inventarisatie van verbeterpunten en uit de lopende PGA-casuïstiek is het tekort aan toereikende, lokale en regionale maatwerkvoorzieningen voor de doelgroep als een groot knelpunt naar voren gekomen. Dit betreft voorzieningen als hoog beveiligde overbruggingsplekken (niv. 3 en 4), time out-plekken, sociaal pensions en woonvoorzieningen voor mensen die niet in een reguliere wijk of woning kunnen wonen (bijv. Skaeve Huse/containerwoningen).

In september 2019 is daarom gestart met het project ‘Maatwerkvoorzieningen’. In het kader daarvan is geïnventariseerd welke voorzieningen er in de regio NHN reeds voor de doelgroep aanwezig zijn en welke ontbreken, maar wel noodzakelijk worden geacht voor de aanpak van de doelgroep. Daarnaast wordt gezocht naar een passende voorziening of plek voor de PGA-casussen, waar 80% van de groep een huisvestingsprobleem heeft.  

Verder is naar aanleiding van de inventarisatie zeer concreet in beeld gebracht welke (aantallen) specifieke voorzieningen er nodig zijn. Dit wensenlijstje wordt momenteel besproken met gemeenten, woningcorporaties, en ketenpartners.  


Arjen Witteveen

Projectleider ‘Aanpak verwarde personen met een veiligheidsrisico’

T. 06-1830 7719 / E. awitteveen@vrnhn.nl


Anne Judith Apeldoorn

Projectleider ‘Maatwerkvoorzieningen’

T. 06-3063 8160 / E. aapeldoorn@vrnhn.nl