Organisatie

VNG

Publicatie soort

Handreiking

Volledige publicatie

Jaar van uitgifte

2018

Hoe kunnen gemeenten social return inzetten om sociale problematiek aan te pakken? Op deze vraag probeert de Handreiking social return een antwoord te geven.

Social return staat steeds hoger op de agenda van Nederlandse gemeenten. Niet alleen grote steden maar ook kleinere gemeenten zien dat ze met hun inkoop kunnen bijdragen aan het creëren van werkgelegenheid of andere sociale doelstellingen. Omdat social return volop in ontwikkeling is en veel gemeenten bij het opzetten en uitvoeren van het beleid tegen dezelfde vragen aanlopen, heeft de Commissie Werk en Inkomen van de VNG deze handreiking laten opstellen. De handreiking is gebaseerd op ervaringen van en geleerde lessen door kleine en grote gemeenten1. Het is een handreiking voor gemeenten die meer willen weten over social return of hun social-return-beleid willen verbeteren.

Deze handreiking schetst de mogelijkheden voor beleid, uitvoering, monitoring en regionale samenwerking op het gebied van social return. Dit zonder één pasklaar antwoord te formuleren op ‘hoe het moet’. Immers, elke gemeente is anders. Wel zijn bedrijven en gemeenten op zoek naar meer uniformiteit en kunnen goede voorbeelden helpen bij het ontwikkelen van een stevig social-return-beleid.