Organisatie
VNG
Publicatie soort
Handreiking
Jaar van uitgifte
2018

DERDE, HERZIENE EDITIE 2018

Het opstellen van gemeentelijke regelgeving is vaak een complexe zaak. Naast kennis van het te regelen onderwerp, juridische kennis en kennis van de techniek van het regelgeven is voor het opstellen van regelingen een zekere routine vereist.

Om gemeenten hierbij te ondersteunen is in 2011 de eerste editie van de 100 Ideeën voor gemeentelijke regelgevers verschenen; een handreiking die speciaal voor de VNG was geschreven door prof. mr. Willem Konijnenbelt. In 2015 is daarvan een tweede, uitgebreide editie verschenen en in 2016 is die editie licht bewerkt. Nu is er – wederom door prof. mr. Willem Konijnenbelt – gewerkt aan een derde editie.

Inmiddels is met de 100 Ideeën een paar jaar ervaring opgedaan. De ‘ideeën’, de aanbevelingen zelf blijken weinig aanleiding tot opmerkingen te geven. Hier en daar zijn wat kleine verduidelijkingen aangebracht en er zijn drie aanbevelingen tot één aanbeveling samengevoegd, waarmee ruimte vrijkwam voor twee nieuwe aanbevelingen. Het hoofdstuk ‘Enkele bijzondere onderwerpen’ is aangevuld, en het onderwerp bekendmaking en beschikbaarstelling is aangepast aan de praktijk van KOOP.