Meisje bellend aan laptop

14+ netnummer

Project

Het 14+netnummer realiseert één telefonische ingang voor gemeenten. Bijna alle bewoners van Nederland kunnen met dit nummer gemakkelijk hun gemeente bellen. Het bestaat uit het cijfer 14 plus het netnummer van de gemeente. Bijvoorbeeld 14 010 voor Rotterdam of 14 0172 voor Alphen aan den Rijn.

Doel

Gemeenten hebben een duidelijk herkenbaar telefoonnummer. Inwoners, ondernemers en instellingen kiezen 14 en het netnummer van hun gemeente, ze hoeven niet meer te zoeken naar het volledige telefoonnummer.

Algemene beschrijving

Sinds 2005 zijn telefoonnummers die beginnen met 14 gereserveerd voor publieke dienstverlening. Naast de 14+netnummers voor gemeenten, gebruikt ook de rijksoverheid een verkort nummer: 1400. De telefoonnummers in de 14-reeks vergroten de herkenbaarheid en toegankelijkheid van de telefonische dienstverlening van de overheid. Inwoners, ondernemers en instellingen hoeven niet meer te zoeken naar het telefoonnummer van hun gemeente, ze kiezen 14 en daarna het netnummer van de gemeente. 

Het 14+netnummer wordt beheerd door het Servicecentrum Gemeenten. 

Op 12 maart 2020 is een nieuwe overeenkomst voor de 14+netnummers afgesloten met VodafoneZiggo. De nieuwe overeenkomst is hetzelfde als het vorige contract, met een paar verbeteringen: 

  • de spraakherkenning is verbeterd, 
  • storingen in telefonische bereikbaarheid worden beter gesignaleerd, 
  • er komt een voorziening om bij calamiteiten gesprekken te kunnen behandelen.

Meer weten? Vragen over het 14+netnummer?

Bekijk de website van het Servicecentrum Gemeenten of neem contact op via 14-plus@scgemeenten.nl of 070 250 14 14.