Meisje bellend aan laptop

14+ netnummer

Het 14+netnummer realiseert één telefonische ingang voor gemeenten. Bijna alle bewoners van Nederland kunnen met dit nummer gemakkelijk hun gemeente bellen. Het bestaat uit het cijfer 14 plus het netnummer van de gemeente. Bijvoorbeeld 14 010 voor Rotterdam of 14 0172 voor Alphen aan den Rijn.

Doel

Gemeenten hebben een duidelijk herkenbaar telefoonnummer. Inwoners, ondernemers en instellingen kiezen 14 en het netnummer van hun gemeente, ze hoeven niet meer te zoeken naar het volledige telefoonnummer.

Algemene beschrijving

Sinds 2005 zijn telefoonnummers die beginnen met 14 gereserveerd voor publieke dienstverlening. Naast de 14+netnummers voor gemeenten, gebruikt ook de rijksoverheid een verkort nummer: 1400. De telefoonnummers in de 14-reeks vergroten de herkenbaarheid en toegankelijkheid van de telefonische dienstverlening van de overheid. Inwoners, ondernemers en instellingen hoeven niet meer te zoeken naar het telefoonnummer van hun gemeente, ze kiezen 14 en daarna het netnummer van de gemeente. 

Het 14+netnummer wordt beheerd door het Servicecentrum Gemeenten. 

Op 12 maart 2020 is een nieuwe overeenkomst voor de 14+netnummers afgesloten met VodafoneZiggo. De nieuwe overeenkomst is hetzelfde als het vorige contract, met een paar verbeteringen: 

  • de spraakherkenning is verbeterd, 
  • storingen in telefonische bereikbaarheid worden beter gesignaleerd, 
  • er komt een voorziening om bij calamiteiten gesprekken te kunnen behandelen.

Interview gemeente Rotterdam

14+netnummer volop in bedrijf bij gemeente Rotterdam

Rotterdam heeft het 14+netnummer, 14 010, in gebruik sinds 2010. Jaarlijks krijgt de gemeente nog zo’n 1,2 miljoen telefoontjes binnen. Het bijzondere aan Rotterdam is dat je in 2 talen Rotterdam via 14 010 kunt bereiken. Iets wat in een internationale havenstad bijna als vanzelfsprekend beschouwd zou moeten worden, maar wat toch uitzonderlijker is dan gedacht. We interviewen procesmanager Concern Brede Telefonie Wilfred Terporten van de gemeente Rotterdam. 

Lees het hele interview met de gemeente Rotterdam.

Meer weten? Vragen over het 14+netnummer?

Bekijk de website van het Servicecentrum Gemeenten of neem contact op via 14-plus@scgemeenten.nl of 070 250 14 14.