Utrecht gaat meer inzetten op specifieke doelgroepen om mensen met een bijstandsuitkering duurzame banen te geven. Ook wil de gemeente meer inzetten op meer langdurige samenwerkingen met Utrechtse werkgevers en regels eenvoudiger en duidelijker maken. Dat staat in de Beleidsnota Werk en re-integratie ‘Met vertrouwen en focus naar een zeker bestaan’ die het college vandaag aan de gemeenteraad heeft aangeboden.

Jaartal

2024

Gemeente

Met de nota wil de gemeente bereiken dat alle Utrechters duurzaam betaald werk hebben, of dat ze de kans krijgen om zich te ontwikkelen richting de arbeidsmarkt. Door de huidige krappe arbeidsmarkt komen kansrijke mensen sneller aan het werk en staat de arbeidsmarkt steeds verder af van de mensen waar meer speelt. Daardoor verandert de groep bijstandsgerechtigden in Utrecht. De groep Utrechters die meer ondersteuning nodig hebben om aan het werk te komen groeit. Utrechters werden in de afgelopen vijf jaar gemiddeld langer afhankelijk van een bijstandsuitkering. In 2018 was dit nog gemiddeld 5,8 jaar, in 2023 is dit opgelopen tot gemiddeld 7,3 jaar. Het verkleinen van de afstand tussen werkzoekenden en de arbeidsmarkt vraagt iets van inwoners, werkgevers en de gemeente. Dit leidt er mede toe dat meer ondersteuning nodig is om inwoners te ondersteunen richting betaald werk.

Om op de korte én langere termijn meer verschil te maken voor mensen, wil de gemeente in haar dienstverlening de nadruk leggen op een paar specifieke doelgroepen binnen bijstandsgerechtigde Utrechters: jongeren, huishoudens met kinderen, inburgeraars en statushouders en inwoners met een structurele arbeidsbeperking. De gemeente probeert hiermee meer impact te maken voor deze specifieke groepen, in plaats van beperkte dienstverlening voor alle Utrechters.