De gemeente Soest en haar samenwerkingspartners hebben een breed aanbod ontwikkeld om inwoners te verleiden tot energie besparen. De gemeente heeft de doelstelling om proactief naar de bewoners toe gaan en concreet handelingsperspectief bieden. 

Jaartal

2021

Gemeente

Gemeente Soest is tijdens de Week van de Duurzaamheid zichtbaar aanwezig op straat om in gesprek te gaan met inwoners. Drie dagen intensief op pad met een gemêleerd team bestaande uit gemeenteambtenaren, Energie Actief Soest en het Duurzaam Bouwloket onder begeleiding van KombiSOL, gespecialiseerd in burgerparticipatie. Met de laagdrempelige, gezellige huiskamer van KombiSOL op straat wordt aangesloten bij weekmarkten en gaan zij van deur-tot-deur. 

De gesprekken op straat zijn laagdrempelig en vrijblijvend. Dat geeft een gevoel van keuze, veiligheid en gehoord worden. Inwoners en gemeente ervaren dit als prettig. Met KombiSOL gaan zij naar de mensen toe, iedereen doet mee. Bij de feloranje elektrische antieke Volkswagenbus wordt in de buitenlucht een huiskamer neergezet en zijn de mensen op hun gemak. De huiskamer trekt mensen aan, het werkt als een landingsplek in de straat, voor de supermarkt of op het plein om de hoek. 

Er wordt een plan van aanpak gemaakt waarin de ontwikkelde en beproefde methodologie wordt toegepast. Bij de start moet altijd de doelstelling geconcretiseerd worden en gelet wie er namens de gemeente in de bus staat. De achtergrond van onze mensen beïnvloedt namelijk wie er op ons afkomen. Uiteindelijk bestaat ‘de grote massa’ uit een hoop kleinere groepen van mensen die op hun eigen plek en manier aangesproken willen worden. Soms wordt meningen opgehaald over een Wijkwarmteplan, andere keren juist bekendheid geven aan een energiebesparende maatregel. 

Zowel huurders als particuliere eigenaren met oudere woningen worden benaderd om energiebesparing onder de aandacht te brengen. Onderscheid wordt gemaakt tussen inwoners met voldoende financiële middelen om zelf te investeren en inwoners met minder financiële ruimte. De gemeente heeft een duidelijk aanbod samengesteld en via diverse uitingen gecommuniceerd en uitgedeeld, met focus op een voucher voor het aanschaffen van kleine energiebesparende maatregelen (via RRE-W). 

In drie dagen zijn meer dan 1000 huishoudens bereikt. Er zijn bijna 900 vouchers uitgedeeld, waarvan 60% persoonlijk is overhandigd. De gemeente ziet een stijging van het aantal ingediende aanvragen voor energiebesparing subsidies van ca. 150 in de week vóór de actie naar meer dan 450 in de twee weken erna. Daarnaast hebben de mensen van Duurzaam Bouwloket ter plekke vier huisbezoeken afgelegd op verzoek van de inwoners naar aanleiding van de aanwezigheid in de wijk. 

Voor gemeenten blijft het een grote uitdaging om de 80% van de mensen die (nog) niet betrokken is bij de energietransitie of de bredere verduurzaming van onze leefomgeving te bereiken. De afstand tussen gemeente en inwoners is vaak groot en de sociale ongelijkheid zorgt dat niet iedereen dezelfde verduurzamingskansen heeft. KombiSOL ondersteunt gemeenten om wel de bredere massa te bereiken en direct in contact te staan met de burger. Het grote voordeel van deze participatie op straat is de ‘toevallige ontmoeting’ met bewoners die je niet bereikt met gebruikelijke manieren. De dialoog met de inwoners verbreedt je inzicht. En dat helpt bij het opstellen van passend beleid om duurzaamheid dichter bij de grote groep mensen te brengen. Zo neem je de stem van inwoners mee bij het maken van beleid. En tevens bied je handelingsperspectief. Het is namelijk cruciaal dat iedereen meedoet om Nederland uiteindelijk te verduurzamen. 

Collega’s van de gemeente Soest hebben na de Week van de Duurzaamheid interesse in de huiskamer op straat. Ze zien het inzetten van KombiSOL als een aanvulling van idee tot uitvoering. Na afloop van het project evalueren we de actie om ervan te leren, onze eigen aanpak aan te scherpen en daarmee de impact te vergroten. 

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de #GemeenteDelers 2022.