Nieuws
Gemeenten kunnen en willen een belangrijke rol spelen in de ontwikkelingen in de bodem en ondergrond. Daarvoor is wel een stevige investering nodig in de uitvoeringskracht en kennis. Dit komt naar voren uit de eindrapportage van de pilot regionale kennisschakels bodem en ondergrond.
Nederland heeft te maken met grote opgaven op het gebied van klimaatverandering, bodem en natuur. Al deze opgaven zijn met elkaar verbonden, maar de impact en uitvoering zal per regio verschillen. De VNG pleit ervoor dat overheden bij de uitvoering naast elkaar staan en de regio’s ondersteunen en faciliteren.
Maak de impact van het principe ‘Water en bodem sturend’ op de woningbouwplannen en het landelijk gebied concreet. Dat is een van de aandachtspunten die de VNG namens gemeenten meegeeft aan de Tweede Kamer, voor de behandeling op 21 november van de I en W-begroting op het onderdeel water.
De mensen die zich bij gemeenten bezighouden met bodemvraagstukken, worden overvraagd. Datagedreven werken en jonge aanwas vanuit hogescholen, universiteiten en traineeprogramma’s kunnen verlichting brengen. Dat zijn 2 van de adviezen uit de tussenrapportage over het programma Regionale kennisschakels bodem.
In november dit jaar vindt, onder voorzitterschap van Egypte, de 27e conferentie van de Verenigde Naties over Klimaatverandering (COP27) plaats. De VNG gaat tijdens de conferentie aandacht vragen voor meer betrokkenheid van lokale overheden bij het opstellen van internationaal klimaatbeleid.
Uit onderzoek blijkt dat kleinere bedrijven veel vaker en meer zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) gebruiken dan gedacht. Ook is duidelijk geworden dat er te weinig kennis is over en zicht op het gebruik en vrijkomen van ZZS. Voor gemeenten is deze constatering om 2 redenen belangrijk.
De EU kondigt in een nieuw wetsvoorstel richtlijnen aan voor de bodemgezondheid. Op 1 augustus 2022 is de consultatie hierover gestart. De VNG zal een reactie indienen, maar roept gemeenten op dit ook zelfstandig te doen. Dat kan tot en met 24 oktober 2022.
In een brief aan de Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat verwelkomt de VNG het voornemen om als overheden gezamenlijk het terugdringen van emissies van zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) aan te pakken. Ook informeren we de commissie over het gemeentelijk standpunt over asbestdaken.
De VNG heeft de Kamer het gemeentelijk standpunt meegeven over de versterking van het stelsel voor kwaliteitsborging in het bodembeheer. We maken ons zorgen over de uitvoerbaarheid van maatregelen door gemeenten en vragen aandacht voor een zuivere invulling van de rollen in het publiek-private stelsel.
Gemeenten en provincies willen samen met andere partijen vaart zetten om de verspreiding van zeer zorgwekkende stoffen in grond, water en lucht aan te pakken. De VNG doet samen met het IPO een oproep tot intensieve samenwerking om meer kennis te krijgen over deze stoffen en de verspreiding in de leefomgeving.