Het aantal aanvragen voor bijstand daalt in mei, maar ligt nog steeds 32% hoger dan in februari. De instroom in de bijstand stabiliseerde, de uitstroom bleef dalen. Er is vooral minder uitstroom naar werk. Dat blijkt uit de gegevens van de Divosa Benchmark Werk en Inkomen, waar ruim 220 gemeenten aan meedoen.

In mei waren er minder aanvragen voor een bijstandsuitkering dan in maart en april. De piek in aanvragen lijkt daarmee voorbij. In mei lag het aantal aanvragen voor een bijstandsuitkering 32% hoger dan in februari. In april was dat nog 78%. Februari is een goed ijkpunt omdat het een maand was met een gemiddeld aantal aanvragen. De stijging is het gevolg van de coronamaatregelen die half maart zijn geƫffectueerd.

Instroom groeit, uitstroom daalt

De groei van het aantal bijstandsuitkeringen wordt niet alleen veroorzaakt door een groei van de instroom in de bijstand, maar ook van een daling van de uitstroom.

Achtergrond

De cijfers zijn gebaseerd op gegevens uit de Divosa Benchmark Werk & Inkomen. Omdat de benchmark niet alle gemeenten in Nederland omvat, gaat het om verhoudingsgetallen. De Divosa Benchmark Werk & Inkomen is een samenwerking van Divosa, Stimulansz en BMC Onderzoek.