‘De regels in het sociaal domein zijn complex en werken elkaar vaak tegen’, stelt actieonderzoeker Pieter Hilhorst. Maatwerk is een oplossing maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Met de Citydeal Eenvoudig Maatwerk onderzoeken acht gemeenten en vier ministeries onder leiding van Hilhorst hoe maatwerk eenvoudiger kan.

De opdracht van de drie decentralisaties was helder, stelt Pieter Hilhorst, landelijk projectleider van de Citydeal Eenvoudig Maatwerk. ‘Iedereen moet volwaardig mee kunnen doen en daar waar nodig, moeten mensen ondersteuning krijgen. De meeste gemeenten hebben sociale wijkteams ingericht om dit voor elkaar te krijgen.’

Maar in de praktijk bleek al snel dat de wijkteams tegen lastige casussen aanliepen. 'Wie niet past, loopt vast', noemde de Nationale ombudsman het een paar jaar terug al treffend. 

Met de Citydeal Eenvoudig Maatwerk willen ministeries en deelnemende gemeenten leren om dat noodzakelijke maatwerk makkelijker te maken. Noodzakelijk om mensen te ondersteunen en problemen echt op te lossen. 

Meer informatie

Lees het volledige artikel op de website van Zorg+Welzijn