Begeleiding door werkcoaches en vooral de mogelijk om bij te verdienen naast de bijstandsuitkering stimuleert langdurig werklozen in Groningen om hun leven beter op de rails te krijgen, schrijft Dagblad van het Noorden.

Dat is de voornaamste conclusie uit het experiment Bijstand op Maat in Groningen. Daarbij liet de gemeente daarbij de teugels vieren voor 890 bijstandsgerechtigden om te kijken of ze zich beter aan hun situatie kunnen ontworstelen zonder de gebruikelijke strenge regels en richtlijnen.

Vaker (tijdelijk) parttimebaantje en iets meer inkomen

Dat stimuleert inderdaad langdurig werklozen om na jaren thuis zitten weer wat van hun leven te maken, blijkt uit de resultaten die Groningen gisteren presenteerde als eerste van de zes experimentgemeenten. Zij het mondjesmaat. De werklozen die sinds november 2017 aan de proef deelnamen, vonden iets vaker dan gebruikelijk een (tijdelijke) parttimebaan en wisten ook hun inkomen licht op te vijzelen. 

De verschillen blijven beperkt tot enkele procenten. De meeste vooruitgang is te zien bij de groep deelnemers die ervoor koos om bij te verdienen met behoud van uitkering. Aanmerkelijk minder winst boekte de groep die koos voor intensieve begeleiding ‘op maat’, al zijn zij wel te spreken over de inzet van voormalige bijstandsgerechtigden als ‘werkcoach’. Ronduit negatief zijn daarentegen de deelnemers die zonder sollicitatieplicht en andere strakke bijstandsregels het leven op de rails probeerden te krijgen.

Meer informatie

Het hele artikel staat op de website van Dagblad van het Noorden.