Het Internationaal Bureau Fraude-Informatie (IBF) coördineert voor opdrachtgevers de onderzoeken op het gebied van regelovertreding en fraude in het buitenland. Opdrachtgevers van het IBF zijn onder meer gemeenten.

Gemeenten kunnen bij het IBF een verzoek indienen om onderzoek te doen naar vermogen en bezit in het buitenland, zodat het recht op een uitkering gecontroleerd en geverifieerd kan worden. Het IBF voert zelf geen onderzoeken uit, maar coördineert de internationale uitwisseling van informatie tussen betrokken partijen en opdrachtgevers (zoals gemeentes). Hierdoor kan onderzoek op het gebied van regelovertreding en fraude in het buitenland worden verricht. Zij vragen dan gegevens op bij buitenlandse uitvoeringsorganisaties. Indien het onderzoek echter niet door henzelf kan worden gedaan, geeft het IBF de opdracht aan instanties zoals Bureau Sociale Zaken

Wanneer het IBF nog geen ervaring heeft met onderzoek in een bepaald land of met een bepaalde vraag, gaat het IBF na welke mogelijkheden er zijn en krijgt de aanvrager hiervan bericht. Het komt ook voor dat onderzoek in een bepaald land op dat moment niet mogelijk is. In dat geval neemt het IBF, bij een ingediend verzoek, contact op met de opdrachtgevers wanneer de situatie in het betreffende land wijzigt.