Datum

Organisatie

UWV

Soort

Onderzoek

Dit UWV-kennisverslag gaat in op de ontwikkelingen bij de WW, bij de instroom in de WIA en bij het vangnet-Ziektewet van de Ziektewet (ZW).

Belangrijkste punten:

  • Het aantal WW-uitkeringen blijft in snel tempo afnemen. In 2018 neemt het aantal WW-uitkeringen naar verwachting af met 23% tot circa 250.000.
  • Sinds eind 2016 kan de WW-uitkering worden stopgezet op initiatief van de WW’er en sinds april 2018 kan daarnaast op zijn initiatief ook het recht op WW worden beëindigd. Het gebruik hiervan neemt sterk toe. Inmiddels betreft dit circa 4% van het totale aantal beëindigingen. De meest voorkomende beëindigingsredenen zijn gerelateerd aan werk (47%) en het bereiken van de maximum WW-duur (36%).
  • In de eerste helft van 2018 is de stijging van de instroom in de WIA verder afgevlakt in vergelijking met de eerste helft van 2017 (+3%). In de eerste helft van 2017 (in vergelijking met dezelfde periode in 2016) was deze stijging nog 6%. De toename wordt bovendien elk kwartaal kleiner.
  • De toename van de instroom in de WIA zit inmiddels alleen nog maar bij de mensen met een vast contract (zieke werknemers) en niet meer bij de vangnetgroepen (met name de zieke WW’ers). De stijging in 2018 komt vooral door de verhoging van de pensioenleeftijd.
  • De instroom in en het aantal uitkeringsjaren voor de Ziektewet stijgen in 2018 sneller dan verwacht. Een van de oorzaken is dat door de gunstige economische ontwikkeling het aantal flexwerkers sterker toeneemt dan verondersteld.