Datum

Organisatie

Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Soort

Onderzoek

Dit rapport beschrijft de resultaten van het onderzoek in 2018 naar de uitvoering van de Wet Taaleis. Door middel van kwalitatief onderzoek (interviews bij gemeenten) en kwantitatief onderzoek (enquête onder alle gemeenten en analyse van het kenmerk 'Reden vermindering' in de Bijstandsuitkeringenstatistiek) is in kaart gebracht hoe gemeenten de Wet Taaleis ten uitvoer brengen. En wat daarin in 2018 is veranderd ten opzichte van 2017. Door toepassing van een ophoogmethode is het mogelijk om landelijke cijfers te presenteren.

Conclusie

Uit de interviews bleek dat gemeenten in 2018, ten opzichte van 2017, weinig hebben veranderd aan hun beleid rondom de Wet Taaleis. Hetzelfde geldt voor de uitvoering van het beleid. De indruk is dat de evaluatie van de Wet Taaleis en het nieuwe inburgeringsstelsel, die respectievelijk in 2019 en 2020 worden verwacht, de reden is dat veel gemeenten hun beleid (nog) niet hebben gewijzigd. Ook werd duidelijk dat er binnen gemeenten aandacht is voor taal in het algemeen, buiten de Wet Taaleis om. Daarbij zijn laaggeletterden (al dan niet met een Nederlandse achtergrond) en inburgeraars (ook na inburgering) de belangrijkste doelgroepen.

Reden vermindering

In de periode juli 2017 tot en met juni 2018 hebben 29 gemeenten in totaal 150 (doorlopende) verminderingen opgelegd aan ongeveer 90 personen, vanwege het niet voldoen aan de Wet Taaleis. Dit is een klein deel van het totaal aantal verminderingen van bijstandsuitkeringen dat door gemeenten werd opgelegd in deze periode.