Datum

Organisatie

CBS

Soort

Onderzoek

In opdracht van het ministerie van SZW heeft het CBS een kwalitatief onderzoek uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in de mate waarin gemeenten maatwerk leveren bij het toepassen van de kostendelersnorm en om na te gaan of hierover kwantitatieve gegevens zouden kunnen worden verzameld door het CBS. Voor dit onderzoek zijn interviews afgenomen bij 42 berichtgevers, die 75 gemeenten vertegenwoordigen.

Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten in beperkte mate maatwerk leveren in het kader van de kostendelersnorm. Indien er maatwerk geleverd wordt, gaat het meestal om een situatie die door de gemeenten als ‘schrijnend’ beoordeeld wordt. In 2016 gaven gemeenten aan dat zij nog bezig waren met de ontwikkeling van beleid of nog aan het nadenken waren over de uitvoering van maatwerk in het kader van de kostendelersnorm.

Een jaar later is er in de uitvoeringspraktijk nauwelijks iets veranderd, behalve dat gemeenten wat meer ervaring in het toepassen van dit maatwerk opgedaan hebben en zich er meer bewust van zijn dat deze vorm van maatwerk mogelijk is. Dit heeft niet geresulteerd in meer maatwerk in het kader van de kostendelersnorm. Gegevens over het toepassen van maatwerk in het kader van de kostendelersnorm worden zelden vastgelegd in het gemeentelijke registratiesysteem. Daardoor is het niet mogelijk om deze informatie op te nemen in de Bijstandsuitkeringenstatistiek. Ook ligt het niet voor de hand om middels een extra uitvraag informatie te verzamelen, omdat daarvoor dossiers handmatig doorgenomen zouden moeten worden en gemeenten betwijfelen of dat betrouwbare informatie zou opleveren.