Datum

Organisatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)

Soort

Wet- en regelgeving

In mei 2018 ging het Actieplan brede schuldenaanpak van start. Dit actieplan bevatte meer dan 40 maatregelen om de schuldenproblematiek terug te dringen. Het afgelopen jaar hebben de betrokken departementen, gemeenten en de andere partijen in het samenwerkingsverband brede schuldenaanpak maatregelen uitgevoerd en in gang gezet.

Actielijnen

Met deze brief aan de Tweede Kamer informeert staatssecretaris Van Ark (SZW) de Kamerleden over wat er in het afgelopen jaar is bereikt met de gezamenlijke inzet. Ze gaat per onderstaande actielijn in op de hoofdlijnen van wat er is gebeurd:

  • Actielijn 1: Preventie en vroegsignalering
  • Actielijn 2: Ontzorgen
  • Actielijn 3: Zorgvuldige en maatschappelijk verantwoorde incasso

De staatssecretaris kijkt terug op een jaar waarin met heel veel partners ongelooflijk veel werk is verzet om de schuldenproblematiek aan te pakken. Al die partijen zijn doordrongen van de urgentie van de problematiek en iedereen wil bijdragen aan de aanpak ervan.

Bijlagen

Bij de Kamerbrief zijn een aantal bijlagen opgenomen, zoals:

En de hierbij opgenomen Stand van zaken Actieplan brede schuldenaanpak en de kabinetsreactie op het rapport 'Invorderen vanuit het burgerperspectief' van de nationale Ombudsman.