Datum

Organisatie

ZKA Leisure Consultants, in opdracht van de provincie Noord-Brabant

Soort

Onderzoek

De vrijetijdseconomie in Brabant kent veel succesvolle vakantieparken, maar er zijn ook bedrijven die minder goed presteren. Een derde van de vakantieparken in Brabant voldoet niet (meer) aan de wens van toeristen en heeft te weinig toekomstperspectief in de verblijfsrecreatie. Dat blijkt uit dit onderzoek dat de provincie liet uitvoeren onder de 199 Brabantse vakantieparken.

Conclusies

  • 5% van de Noord-Brabantse parken behoort tot de landelijke top. Deze parken bieden unieke accommodaties, een onderscheidend en compleet voorzieningenpakket, en een hoog serviceniveau. De top wordt aangevuld met vitale bedrijven met voldoende kwaliteit en perspectief.
  • Daarnaast kent Noord-Brabant een grote groep bedrijven die zich in de middenmoot bevindt (40%). Het toekomstperspectief van deze bedrijven staat onder druk.
  • 35% van de parken te weinig perspectief en te weinig kwaliteit. Deze parken zijn gelegen op B- of C-locaties en er is te weinig geïnvesteerd. Op diverse bedrijven vindt oneigenlijk gebruik plaats (huisvesting arbeidsmigranten of permanent wonen) en bij enkele parken zijn vermoedens van ondermijnende criminaliteit.
  • Op de lange termijn loopt 50% van het aanbod gevaar. Dit kan leiden tot imagoschade van het gehele toeristisme van Brabant. Er zijn wel grote regionale verschillen.

3 kernopgaven

De onderzoekers noemen 3 kernopgaven om de vitaliteit van de sector te borgen en te versterken.

  1. Er zorg voor dragen dat nieuw aanbod nu en in de toekomst vitaal is.
  2. Kwaliteit van het bestaande aanbod behouden of versterken. Dit door in te zetten op innovatie en door duidelijke keuzes te maken.
  3. Niet-vitaal aanbod nieuwe waarde geven, al dan niet in de recreatie. Deze opgaven dienen gezamenlijk door ondernemers, brancheorganisaties, gemeenten en provincie opgepakt te worden.

Download

Download Vitaliteitsonderzoek verblijfsrecreatie Noord-Brabant (pdf) op de website van de provincie Noord-Brabant.