Datum

Organisatie

Vereniging Brabantse Gemeenten, provincie Noord-Brabant en BMC Advies

Soort

Onderzoek

Er is meer bestuurskracht van overheden nodig tegen ondermijnende criminaliteit in het buitengebied. De grootste problemen zijn drugsafvaldumpingen en criminaliteit in verloederde recreatieparken en leegstaande gebouwen. Dat is de conclusie van BMC Advies in dit onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van de Vereniging Brabantse Gemeenten en de provincie Noord-Brabant.

De directe aanleiding voor dit onderzoek vormde het huidige Bestuursakkoord van de provincie Noord-Brabant, waarin de ambitie is verwoord om samen met de Vereniging van Brabantse Gemeenten (VBG) de kwaliteit van de Brabantse gemeenten integraal en voor alle Brabanders in beeld te brengen.

2 sporen

Het onderzoek richt zich op 2 sporen:

  1. De wijze waarop gemeenten in Brabant een rol pakken in de aanpak van de ondermijnende criminaliteit in het buitengebied bezien door de bril van bestuurskracht.
  2. De wijze waarop de provincies Noord-Brabant, Zeeland, Limburg en Gelderland hun rol vervullen in de aanpak van ondermijnende criminaliteit in het buitengebied en de manier waarop provincies en gemeenten elkaar daarbij versterken.

Integrale aanpak

Criminelen verleggen hun activiteiten steeds meer naar het buitengebied in Noord-Brabant. Signalen daarvan worden niet altijd herkend. Zo haalt het onderzoeksrapport een geanonimiseerd voorbeeld aan van leegstaande panden in 2 gemeenten in relatie tot milieucriminaliteit. De gemeentebesturen hadden vooral oog voor de economische betekenis van de ondernemingen. Met de gebundelde kennis van onder meer Belastingdienst, Omgevingsdienst, Openbaar Ministerie en Regionaal Informatie- en Expertisecentrum ontstond er bestuurlijk bewustzijn van de ondermijnende criminaliteit en volgde een handhavingstraject.

Ondermijnende criminaliteit

In verloederde recreatieparken komt vaak ondermijnende criminaliteit voor. Een exemplarische casus is een recreatiepark waar veel arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europe gehuisvest zijn. Er werden veel te hoge huren gerekend voor veel te krappe en gedeelde units. De brandveiligheid was niet op orde. Verschillende ondernemers – verhuurders en uitzendbureaus - speelden een rol. Om de woon- en leefsituatie van de arbeidsmigranten te verbeteren is de problematische helft van het recreatiepark herbestemd, zodat er onder voorwaarden permanent gewoond kon worden. Criminele praktijken kregen hierdoor veel minder ruimte.

Actieplan

De Taskforce Brabant-Zeeland heeft als aanjager veel in gang gezet rondom de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. BMC Advies heeft in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) specifiek gekeken naar de rol van gemeenten en de provincie bij het bestrijden van criminaliteit in het buitengebied.

Download

Ondertussen in het buitengebied (pdf)