Datum

Organisatie

Commissie kinderopvang en vaccinatie

Soort

Onderzoek

De Commissie kinderopvang en vaccinatie heeft een half jaar mogen werken aan een boeiend en ingewikkeld vraagstuk. De opdracht was onderzoek te doen naar oplossingsrichtingen waarbij de zorgen van ouders over de kinderopvang in het licht van de dalende vaccinatiegraad een plek krijgen. De onderzoeksvraag leidde ertoe dat de commissie ook onderzoek heeft laten uitvoeren naar de aard van de zorgen van ouders met betrekking tot de kinderopvang en vaccinatiegraad. Het onderzoek is bijgevoegd. De resultaten zijn verwerkt in het rapport.

Discussie

Zowel in Nederland als in de rest van de wereld is discussie over een dalende vaccinatiegraad. Uit het meest recente rapport van het RIVM blijkt dat deze daling in Nederland inmiddels is gestabiliseerd. Ouders geven in dit maatschappelijke debat aan dat zij zich zorgen maken over de veiligheid van hun kinderen op de kinderopvang, omdat jonge kinderen hier langdurig met andere kinderen en medewerkers in contact komen. Op het moment dat kinderen (nog) niet tegen alle infectieziekten uit het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt zijn, zijn zij kwetsbaar voor besmetting.

Mazelen

De commissie heeft ervoor gekozen om zich te concentreren op mazelen. Het maatschappelijk debat en de zorgen van ouders richten zich voornamelijk op mazelen. De voornaamste reden hiervoor is dat mazelen 1 van de meest besmettelijke ziektes is die er bestaan.