De VNG, Divosa en het ministerie van SZW, werken intensief samen om gemeenten te ondersteunen bij de uitvoering van de Tozo. Gemeentelijke ICT-leveranciers werken ook hard mee aan het ondersteunen van de regeling in de systemen.

De toolkit van de Tozo bestaat in ieder geval uit:

  • Uitgebreide instructiehandreiking voor gemeenten: biedt inzicht in de wijze waarop gemeenten de regeling kunnen uitvoeren (wat moet ik doen en hoe moet ik dat doen?). Deze handreiking is begin april beschikbaar.
  • Modelaanvraagformulier, modelbrieven, modelformulieren, modelbeschikkingen. De toolkit breiden we voortdurend uit.
  • Overzicht van meest gestelde vragen en antwoorden.

Houd voor instructies en de toolkit de websites van VNG en Divosa in de gaten.

Via een digitale beslisboom maken we het voor potentiele aanvragers mogelijk om voorafgaand aan de aanvraag te toetsen of zij voor de Tozo in aanmerking komen. Ook ontwikkelen wij, in overleg met de vertegenwoordigers van ondernemers, informatie over wat het betekent als een ondernemer gebruik maakt van de regeling. Met de beslisboom, die bestaat uit een aantal te doorlopen vragen, beogen we te bewerkstelligen dat aanvragen alleen worden ingediend door ondernemers die daarvoor ook in aanmerking komen.

De gemeentelijke softwareleveranciers werken met spoed aan aanpassing van hun software in verband met Tozo. De grote leveranciers ondersteunen de uitvoering van deze regeling met specifieke aanpassingen in de applicaties. De inzet is dat aanvragen (levensonderhoud en lening bedrijfskapitaal) digitaal worden ingediend en in hoge mate geautomatiseerd dan wel digitaal ondersteund worden afgehandeld. De leveranciers treden zelf in contact met gemeenten over de aanpassingen. Het streven is dat de digitale toegang komende week beschikbaar is.

Specifiek voor ondernemers is inmiddels over de Tozo de volgende informatie gedeeld: