Het RVP is een belangrijk en succesvol preventieprogramma gericht op jeugdigen. Zij worden in het kader van dit programma gevaccineerd tegen verschillende ernstige infectieziekten. De gemeente draagt op basis van de Wet publieke gezondheid (Wpg) zorg voor de uitvoering van het Basispakket Jeugdgezondheidszorg 0 tot 18 jaar. Met de wijziging van de Wpg worden gemeenten ook verantwoordelijk voor de uitvoering van het RVP.

Gemeenten moeten als opdrachtgever aanvullende (contractuele) afspraken te maken met de uitvoeringsorganisaties over de bekostiging en uitvoering van het RVP. De gemeente kan te maken hebben met één uitvoeringsorganisatie die het basispakket voor de gehele doelgroep van 0 tot 18 jaar aanbiedt of met twee uitvoeringsorganisaties waarvan de ene uitvoeringsorganisatie het basispakket voor de doelgroep van 0 tot en met 4 jaar aanbiedt en de andere uitvoeringsorganisatie het basispakket voor de doelgroep van 5 tot 18 jaar.

NB: in de handreiking staat per abuis 0 tot en met 18 jaar in de tabellen op pagina 12 en 14. Dit moet  0 tot 18 jaar te zijn (idem 0 t/m 4 jaar en 5 tot 18 jaar).